OEKRAÏNE

Nico heeft vier kindertehuizen in Oekraïne: 'Schade door bombardement van militair vliegveld in de buurt'

Nico de Borst in Oekraïne
Nico de Borst in Oekraïne © Privé
Met zijn Stichting Breath zet Nico de Borst zich al jaren in om Oekraïense kinderen in uitzichtloze situaties een kans te geven om een toekomst op te bouwen. Op vier plekken in het land heeft zijn stichting tehuizen: twee staan er in de Donbas-regio, één in de Charkov-regio en één in het westen van het land. De situatie is zorgwekkend, zegt hij tegen Rijnmond.
Op Radio Rijnmond maakt De Borst aan het einde van een zwarte dag de balans op. Hij heeft heel de dag contacten met zijn mensen in Oekraïne. "Toen hoorde ik dat ons huis in de regio Charkov tien kilometer gelegen is van een militaire luchtmachtbasis. Dat is zwaar gebombardeerd." De grootste zorgen had hij donderdagochtend om het tehuis in Malinivka, gelegen op ongeveer 30 kilometer van de grens met Rusland. In de buurt is donderdagochtend vroeg een militaire luchtmachtbasis gebombardeerd. Door de drukgolven is er schade ontstaan aan het huis in Malinivka, vertelt De Borst. "De mensen stonden op het punt om te vertrekken. Er hoefde nog maar het minste of geringste te gebeuren, maar nu kalmeert de situatie gelukkig weer een beetje."
Het televisieprogramma Rijnmond Vandaag stond donderdag volledig in het teken van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Nico de Borst schoof ook aan om te praten over het conflict. De tekst gaat verder onder de video:
Rijnmond Vandaag volledig in het teken van de oorlog in Oekraïne
"Er wordt aan alle kanten gehamsterd in supermarkten, het water is vanochtend afgesloten en ook bij tankstations is het een enorme drukte van mensen die brandstof inslaan. Ze krijgen nog maar 20 liter aan brandstof per klant", vertelt De Borst, die opgelucht is dat zijn Stichting Breath zich goed heeft voorbereid. "We hebben extra brandstof ingeslagen, de tanks van onze auto's volgeladen, extra eten, drinken en medicijnen aangeschaft en we hebben gezorgd dat er contant geld bij onze families in Oekraïne is."

Evacuatieplan

Ook was er uit voorzorg een evacuatieplan opgesteld, alleen is het de vraag wat dat op dit moment nog waard is nu de onrust zich niet beperkt tot Oost-Oekraïne. "Dat is ook ons dilemma", deelt De Borst zijn twijfels. "De ene route was naar Dnjepr, vanuit Oost-Oekraïne richting westen, maar ook daar zijn bombardementen geweest op militaire doelen rondom de stad. De andere route liep naar de regio Charkov; op de weg daarnaartoe zijn ook bombardementen geweest. We hebben besloten dat het nu het meest veilig is om te blijven waar we zijn."
Opvallend is dat het in de Donbas-regio in Oost-Oekraïne, waar de meeste problemen werden verwacht, nu rustiger is dan op veel andere plekken in het land, stelt De Borst. Hij heeft nog niet gehoord van Russische troepen die in dat gebied de grens overgetrokken zijn, al is het wel het doemscenario dat Rusland de Donbas-regio inneemt. "Dat betekent dan voor ons dat twee van onze huizen in die regio onder Russisch gezag komen te vallen. Het lijkt ons nu nog even het beste om te blijven waar we zijn en we houden alles nauwlettend in de gaten, maar Malinivka is nu eigenlijk het meest gevaarlijke punt dat we in Oekraïne hebben. We bereiden ons voor op het ergste."

'We halen alles uit de kast om mensen te beschermen'

In de vier tehuizen die vallen onder de hoede van Stichting Breath wonen in totaal veertig kinderen. Zij zijn eerst door de politie van straat gehaald en op een kostschool, een zogeheten boarding school, geplaatst, waarna zij terechtkwamen in een tehuis. "In die kostscholen zitten soms 300 tot 400 kinderen te wachten op adoptie, pleegouders of huizen zoals wij hebben. Wij huisvesten maximaal tien kinderen per huis om persoonlijke aandacht voor die kinderen te garanderen."
Daarnaast wil De Borst zich nog meer gaan inzetten voor de kinderen die van straat worden gehaald en op kostscholen zijn terechtgekomen. "Want die zitten eigenlijk verstoken van alle hulp en zitten als ratten in de val. Hun helpen is mijn volgende doel. We hebben voor hen ook een actie opgezet: www.kinderhulpdonbas.nl. Daarmee willen we de kinderen in de Donbas-regio ondersteunen. Wij zullen alles uit de kast halen om ze met onze mensen in Oekraïne zoveel als mogelijk te beschermen. Onze organisatie is heel sterk georganiseerd en daar ben ik verschrikkelijk blij mee."