ALBLASSERWAARD

Steeds vaker leveren zonnepanelen in de regio geen energie terwijl de zon schijnt

Bewoner Jasper Paans en Huib Glerum van stichting Duurzaam Molenlanden
Bewoner Jasper Paans en Huib Glerum van stichting Duurzaam Molenlanden © Esther Schalkwijk
Tientallen zonnepanelen op het dak, een warmtepomp, goede isolatie en een elektrische auto voor de deur: Jasper Paans uit Giessenburg doet er alles aan om energieneutraal te leven. Maar het regelmatig overbelaste energienetwerk in zijn straat gooit roet in het eten. Met een app houdt hij bij hoe vaak zijn zonnepanelen uitvallen, omdat het energienetwerk de opgewekte stroom niet aankan. "Met zon is het bijna dagelijks wel raak." Jasper is niet de enige: in de regio kreeg netbeheerder Stedin vorig jaar 269 meldingen.
Als je op de daken van de huizen in Jaspers straat kijkt, zie je op de helft ervan zonnepanelen liggen. Veel huishoudens verminderen zo hun energieverbruik. De huizen, met zicht op de groene polder, zijn gebouwd in de jaren 90. Op dagen met zon, zelfs nu in februari, kan het energienet de opgewekte stroom regelmatig niet aan.
Als alle zonnepanelen elektriciteit leveren loopt de spanning op het net op. Doorgaans moet die spanning rond de 230 Volt zijn. Als die boven de 253 Volt komt, schakelt de omvormer van de zonnepanelen bij de mensen thuis automatisch af. De zonnepanelen kunnen dan geen stroom meer afleveren aan het net. Dat is bedoeld om te voorkomen dat de spanning op het netwerk te hoog wordt en elektrische apparaten in huis beschadigen.
"Het netwerk is hier gewoon niet gebouwd op het feit dat mensen massaal stroom terugleveren. Het net in deze buurt komt uit de tijd dat mensen alleen stroom verbruikten. Voor een wasmachine, licht en misschien een elektrische kookplaat", legt Huib Glerum van stichting Duurzaam Molenlanden uit. "Nu wekken mensen soms meer op dan er verbruikt wordt." Hij vindt het belangrijk dat er naar een aanpassing van het net gekeken wordt. "Als wij energieneutraal willen worden dan zullen we daar allemaal ons steentje aan moeten bijdragen. Dan kan het niet zo zijn dat de infrastructuur daar de bottleneck in gaat blijven."

Door uitval loopt Jasper zo'n 400 euro mis

Het valt Jasper tegen dat zijn zonnepanelen regelmatig uitvallen. De Giessenburger moet nu op die momenten juist stroom kopen van het net. "Ik vind het ontzettend jammer. Je hebt geïnvesteerd in een duurzaam huis en in de energietransitie. Dit om een nul CO2-voetafdruk op je huis te hebben. In de praktijk blijkt dat niet haalbaar omdat je dagelijks opwekking verliest." Een accu om de opgewekte stroom op te slaan zou een (tussen-)oplossing kunnen zijn. Jasper ziet dat wel zitten maar de accu's zijn prijzig. Hij hoopt dat de problemen in zijn straat snel worden opgelost. Door de uitval loopt hij zo'n 400 euro per jaar mis (prijspeil 2021).
Stedin stuurde al eens een technicus naar zijn huis om de spanningsproblemen op te lossen. Die concludeerde dat er extra kabels getrokken moeten worden naar een nieuw transformatorhuisje. Een jaar later is het probleem nog altijd niet opgelost. Het is namelijk lastig om een locatie te vinden voor het nieuwe huisje waar niemand bezwaar tegen heeft.
In deze video vertelt Jasper over de uitval van zonnepanelen in zijn straat:
Jasper Paans baalt van uitval zonnepanelen

'Dit kan mensen demotiveren'

Stichting Duurzaam Molenlanden is trots dat zoveel mensen in de Alblasserwaard zonnepanelen op hun dak leggen. Het helpt enorm om de klimaatdoelstellingen te halen. Maar de stichting krijgt regelmatig klachten van bewoners uit dorpen in de Alblasserwaard. Het loont nog steeds om zonnepanelen aan te schaffen, legt Glerum uit, maar uitval kan mensen wel demotiveren. Het is daarom belangrijk dat het net aangepakt wordt. "Het moet echt opgelost worden, anders kunnen we niet verder komen."

269 klachten bij de netbeheerder

In 2021 kreeg netbeheerder Stedin 269 meldingen van consumenten over spanningsproblemen. Dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De meldingen komen uit de hele regio. Van Voorne-Putten tot Goeree-Overflakkee en de Alblasserwaard. De komende jaren worden miljoenen geïnvesteerd om het netwerk uit te breiden en problemen te voorkomen.
"Consumenten met afschakelende omvormers kunnen een melding doen bij Stedin als er door een installateur is vastgesteld dat in de huisinstallatie geen problemen zijn. We doen vervolgens onderzoek hoe dit te verhelpen. We kunnen een aanpassing doen in het lokale transformatorhuisje. Dit is een relatief eenvoudige klus. Werkt dat niet, dan moeten we elektriciteitskabels vervangen of een heel nieuw huisje plaatsen. Dat kan soms lang duren voordat dit is uitgevoerd."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl