nieuws

Gülen-aanhanger Erdal: koning moet Turkse Nederlanders verzoenen

Koning Willem-Alexander zou Turkse Nederlanders moeten zeggen dat ze veilig zijn in Nederland. Door hen gerust te stellen kan hij de rust binnen de Turkse gemeenschap herstellen en kan hij Gülen-aanhangers en Erdogan-supporters met elkaar in gesprek brengen.
Dat zegt voormalig Rotterdams CDA-raadslid Alaattin Erdal maandag in het tv-programma 7 Minuten. Na de mislukte coup afgelopen zomer is de onrust in Turkse kring groot. Het conflict tussen aanhangers van president Erdogan en zijn tegenstrever Gülen zet ook in onze regio Turkse Nederlanders recht tegenover elkaar.
Erdal beschrijft in 7 Minuten op TV Rijnmond hoe het conflict in Ankara diepe wonden heeft geslagen in de Turks-Nederlandse gemeenschap. De Rotterdammer, die onomwonden Gülen-aanhanger is, wordt geïntimideerd en bedreigd. Hij heeft tot nu toe twee keer officieel aangifte gedaan.
Het ex-raadslid vraagt dan ook aan "sleutelfiguren in de Turkse gemeenschap zelf" om meer op te komen voor de rechten en vrijheden van alle Turken in de regio. "Wetend dat ze daarmee in moeilijkheden komen."
7 Minuten staat deze week in het teken van de problemen die zijn ontstaan na de mislukte coup in Turkije. Naast Erdal vertellen drie andere Turkse Rijnmonders later in de week over de interne spanningen, wat dat met hen en hun integratie in Nederland doet. Ook proberen ze een verklaring te geven voor de onrust in Turkse kring.