nieuws

Marktkooplui: 'Komst Markthal was een onzekere tijd'

De Markthal staat er alweer twee jaar en is niet meer weg te denken uit de Rotterdamse binnenstad. Maar voordat deze publiekstrekker er stond, was er een hoop onrust onder de marktkooplui die buiten op de Binnenrotte staan met hun kramen. Die tijd is vastgelegd in de documentaire 'De Vrije Markt'.
De marktkooplui mochten de film maandag al zien in de nieuwe Rotterdamse bioscoop Kino. Vooral de herinrichting zorgde voor problemen, zegt Rob den Dunnen. Hij is al 42 jaar marktkoopman.
Machteloosheid
"Als je steeds van plek verandert, kunnen de klanten je niet meer vinden. Dat is funest. Sterker nog, door alle veranderingen konden zelfs de collega's elkaar niet meer vinden", zegt Den Dunnen over de onzekere tijd.
De Vrije Markt is gemaakt door regisseur Marleine van der Werf. Zij volgde de marktkooplui ruim twee jaar. "De machteloosheid is mij het meest bij gebleven," vertelt ze. "Ze wisten lange tijd niet waar ze aan toe waren en dat heeft een aantal de kop gekost."
Optimistisch
De onzekerheid duurt nog altijd voort. De herinrichting is nog niet klaar. John van der Pluijm, een andere marktkoopman die gevolgd wordt in de documentaire, blijft optimistisch.
"De markt heeft al zoveel veranderingen doorstaan. Dit overleven we ook wel weer en we worden er sterker van. De markt blijft altijd bestaan."