nieuws

Organisaties: 'respectvolle dialoog over Zwarte Piet'

Zwarte Piet bij intocht
Zwarte Piet bij intocht
Meerdere organisaties die betrokken zijn bij de discussie over Zwarte Piet, roepen op tot kalmte en een beschaafde dialoog. Op 12 november is de landelijke intocht van de goedheiligman in Maassluis.
Minister Asscher van Sociale Zaken had maandagmiddag een gesprek met organisaties die iets te maken hebben met Sinterklaas en zijn Pieten. Asscher heeft wel vaker dit soort bijeenkomsten op poten gezet.
Na afloop kwam er een verklaring. Daarin nemen de partijen afstand van elke vorm van bedreiging, geweld, polarisatie en agressie. Verder stellen ze het belang van het kind centraal.
Eind vorige week deed de kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer een oproep om Zwarte Piet aan te passen. Dat kwam haar op meerdere bedreigingen te staan.

Lange discussie

Over de aanpassing van Zwarte Piet wordt al jarenlang gediscussieerd. Tegenstanders vinden Zwarte Piet een racistische karikatuur. Voorstanders vinden het een onmisbaar onderdeel van een kinderfeest.
In 2011 kreeg de discussie een impuls toen activist Quincy Gario bij de landelijke intocht in Dordrecht werd opgepakt. Gario droeg het shirt 'zwarte piet is racisme'. Samen met wat andere activisten werd hij daarna opgepakt.
In de jaren erna werd de disucssie steeds heftiger. Vooral in 2014, toen bij de intocht in Gouda tientallen tegenstanders van zwarte piet werden opgepakt, omdat ze demonstreerden op een plek waar dat niet werd toegestaan. Vorig jaar bij de landelijke intocht in Meppel werden demonstraties in strakke banen geleid.
In Maassluis zijn de voorbereidingen voor de landelijke intocht nu in volle gang. Burgemeester Haan sprak eerder zijn verwachting uit dat er in Maassluis vooral zwarte en bruine Pieten te zien zijn. Er zijn al demonstraties aangekondigd voor de dag van de intocht.