nieuws

Rotterdam steekt 10 miljoen euro in wijk Prins Alexander

De gemeente Rotterdam steekt de komende jaren tien miljoen euro extra in de wijk Prins Alexander. Het geld is bedoeld om verloedering tegen te gaan. Er zijn veel bewoners die woonoverlast ervaren. Ook neemt het aantal criminele jongeren toe.
"We moeten Rotterdam-Oost behoeden voor achteruitgang. En ik vind dat we beter ons best moeten doen voor de ouderen, buitenruimte en veiligheid", zegt wethouder Joost Eerdmans (Leefbaar)

Jongeren

In de wijk Oosterflank ervaart 18 procent van de bewoners overlast door jeugd in de wijk. Bij de vorige meting was dat nog 11 procent.
Vier miljoen steekt de gemeente in veiligheid, zoals de inzet van extra handhavers en interventieteams. Wethouder Eerdmans zegt dat ‘Zaandamse praktijken' moeten worden voorkomen.

Ouderen

Bijzondere aandacht heeft de gemeente de komende jaren voor de ouderen omdat de wijk vergrijst. In 2030 is een kwart van de bewoners ouder dan 65 jaar en zij zijn een kwetsbare groep. Zo signaleert de politie dat meer ouderen het slachtoffer worden van babbeltrucs en insluipingen.
Eén van de maatregelen om de veiligheid van ouderen te verbeteren, is de terugkeer van de huismeester. Wethouder Eerdmans: "Dat is niet alleen goed voor de sociale controle maar ook iemand die de ouderen van dienst kan zijn en voorkomt dat ze in een isolement terecht komen."
De politie moedigt de komst van de huismeesters aan. Teamchef Ton van Braasem van de politie in Rotterdam-Oost: "Voor ons kunnen zij de ogen en oren van een wijk zijn".
Steeds meer ouderen wonen langer zelfstandig. Dat vraagt ook om woningaanpassingen en het aanbieden van zorgarrangement. Ook daar gaat de gemeente geld in steken.