HORECA

Dansen tot diep in de nacht mag weer, dus luidt de openingsvraag: 'Kom je hier vaker?'

Feestende mensen
Feestende mensen © Pixabay (archief)
Gesloten deuren, van lockdown naar lockdown en maar wachten op dat stipje aan de horizon. De nachthoreca kreeg het twee jaar lang zwaar te verduren. Eindelijk is het zover: clubs, cafés en discotheken mogen weer open. Dus ontwaakt ook de Rotterdamse nightlife columnist Jonasz Dekkers uit een lange winterslaap.
Ja, het is een trieste bedoening geweest, zegt Dekkers over de afgelopen twee jaar waarin de nachthoreca welgeteld een paar weken open was. "Als dat je passie is, gaat dat mentaal opbreken." De recensent van NRC kent genoeg mensen in het wereldje die na de zoveelste maatregelen niet wisten wat ze moesten doen.

'Iedereen is superblij'

Voor ondernemers in het nachtleven was het financieel gezien een moeilijke tijd: "De subsidies zijn nooit honderd procent geweest, maar de omzet is wel met honderd procent gedaald. Ik denk dat iedereen superblij is dat ze weer kunnen", vertelt Dekkers.

'Er komen mooie tijden aan'

Het is volgens de nightlife columnist lastig om aan te geven of er in Rotterdam clubs zijn gesneuveld met corona als directe oorzaak: "Dat weet ik niet. Ik weet wel dat het pijnlijk is dat er geen nieuwe clubs bijgekomen zijn. Dat was wel de bedoeling", zegt Dekkers, verwijzend naar een voorstel van D66 dat een jaar geleden door de gemeenteraad kwam. Daarin zouden tien nieuwe nachtvergunningen worden vergeven door middel van een competitie: "Dat betekent in principe tien nieuwe plekken waar je kan uitgaan. Ondernemers konden zich aanmelden, maar die competitie is uitgesteld."
De recensent zegt dat de vergunningen als het goed is dit jaar wel worden uitgedeeld. "Er komen mooie tijden aan", roept Dekkers vol optimisme.
In elk geval komt het nachtleven voor Dekkers vanaf dit weekeinde weer helemaal op gang: "Ik ga vanavond naar Perron, lekker zagen. En Club BIT natuurlijk, de echt nieuwe club in Rotterdam. Die hebben een 24-uursfeest, dus die gaan helemaal los. Ik heb genoeg te doen", zegt hij over zijn 'topbaan'.

Zo werkt een recensent in het nachtleven

Belangrijkste vraag is natuurlijk hoe een recensent van nachtclubs te werk gaat. Het verschil met iemand die over restaurants schrijft is behoorlijk. In een restaurant krijg je wel zo ongeveer iedere dag hetzelfde voorgeschoteld. Dat menu verandert volgens Dekkers niet van de ene op de andere dag: "Maar een nachtclub kan op vrijdag heel leuk zijn en op zaterdag helemaal kut. Dus ik probeer naar objectieve zaken te kijken."
Objectief kijken is ongetwijfeld een uitdaging, toch? "Ik kijk naar de prijs-kwaliteitverhouding", legt Dekkers uit. "Ook kijk ik naar hoe de wc's erbij liggen, hoe lang de rij is. Het belangrijkste voor mij is: hoe voelen de mensen zich? Wat is de relatie tussen het publiek en de dj, tussen het publiek en het barpersoneel, hoe is de veiligheid?"

Opgaan in de nacht

Nee, Dekkers gaat niet met een kladblokje in de hoek van een nachtclub zitten. "Ik loop gewoon rond en vraag aan de mensen: wat vind je ervan, hoe ben je hier gekomen?" Als enige mag Dekker ook zonder bezwaar de meest gestelde openingszin van het nachtleven stellen: "Kom je hier vaker? Op die manier probeer ik zelf op te gaan in de nacht", zegt hij enthousiast.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl