nieuws

Winsten voor Europese beurzen

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De Europese beurzen toonden dinsdag duidelijke winsten. Ook op het Damrak was de stemming positief, onder meer door wegebbende zorgen rondom Deutsche Bank.
De AEX-index noteerde rond het middaguur 1,1 procent hoger op 457,86 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 659,44 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs koersten tot 0,8 procent hoger. De beurs in Londen won 1,5 procent en stond voor het eerst sinds mei vorig jaar boven de 7000 punten.
Digitaal beveiliger Gemalto was met een winst van 2,3 procent lijstaanvoerder in de hoofdindex, gevolgd door Shell 2,2 procent hoger stond. Ook supermarktconcern Ahold Delhaize (plus 2,1 procent) hoorde bij de winnaars, na een adviesverhoging door Exane. Verzekeraar NN was een van de weinige dalers in de index en zakte 1 procent. Het concern maakte bekend zijn Ierse herverzekeringsportefeuille NN Re over te doen aan Canada Life,
waarmee een eenmalig verlies voor belastingen zal worden geboekt van 55 miljoen euro.
Bij de middelgrote fondsen ging Besi (plus 2,5 procent) aan kop, gevolgd Arcadis (plus 1,3 procent). Het advies- en ingenieursbureau neemt het Australische Environmental Strategies over, volgens kenners een logische manier van Arcadis om zijn bestaande aanwezigheid in het land te versterken.
In Frankfurt won Deutsche Bank 0,3 procent. Volgens marktkenners moet de bank in staat zijn de huidige problemen het hoofd te bieden. Deutsche Bank is in Italië aangeklaagd in verband met het derivatenschandaal bij Banco Monte dei Paschi di Siena. Het financiële concern staat verder onder druk door onder meer een dreigende miljardenboete in de VS.
Technologieconcern ABB won in Zürich 1,5 procent. Het bedrijf ziet af van een mogelijke verkoop van zijn divisie Power Grids en gaat de komende jaren voor 3 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen. Ericsson, dat in thuisland Zweden 3000 banen gaat schrappen, won 0,6 procent in Stockholm.
De prijs van een vat Amerikaanse olie noteerde 0,8 procent lager op 48,40 dollar. Brent stond ook 0,8 procent in de min op 50,48 dollar per vat. De euro was 1,1167 dollar waard, tegenover 1,1215 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. Het pond bewoog op het laagste niveau sinds 1985 ten opzichte van de dollar.