DUURZAAM

Kun je aardgasvrij wonen? Het eerste rijtjeshuis op waterstof staat in Stad aan ‘t Haringvliet

Koos van Rijn van Stad Aardgasvrij en innovatie-expert van Stedin Albert van der Molen
Koos van Rijn van Stad Aardgasvrij en innovatie-expert van Stedin Albert van der Molen © Rijnmond
Een rijtjeshuis, volledig verwarmd met waterstof. Het was er nog niet en Stad aan ‘t Haringvliet heeft nu de primeur. Als het aan de groep inwoners achter het project ‘Stad Aardgasvrij’ ligt, stapt het hele dorp in 2025 over van aardgas naar waterstof. Een plan dat extra aandacht trekt nu de gasprijzen torenhoog zijn en de gaskraan vanuit Rusland wellicht helemaal dicht gaat.
Van dit doorsnee dorpje op Goeree-Overflakkee met ongeveer zeshonderd woningen zou je niet verwachten dat er landelijk met veel belangstelling naar gekeken wordt. Maar Stad aan ‘t Haringvliet is een proeftuin voor duurzaamheid, 1 van de 19 proeftuinen van Nederland om precies te zijn. Voor ‘Stad Aardgasvrij’ werd een subsidie binnengesleept van 5,6 miljoen euro. En dat maakt het plan opeens veel kansrijker.
Werkzaamheden bij het inspiratiehuis om de omschakeling naar waterstof mogelijk te maken
Werkzaamheden bij het inspiratiehuis om de omschakeling naar waterstof mogelijk te maken © Stedin
Een rijtjeshuis werd ingericht als inspiratiehuis. Hier kan iedereen zien hoe het bestaande gasnet gebruikt kan worden voor waterstof. “Zien is geloven”, vertelt Koos van Rijn, zelf inwoner van Stad aan ‘t Haringvliet. "Het binnenhalen van de subsidie was natuurlijk een gigantische mijlpaal, maar zonder dit inspiratiehuis blijft het een moeilijk verhaal om te vertellen."
Het bijzondere van dit alles is dat het initiatief echt kwam vanuit dorpsbewoners zoals Koos. Zij kwamen met het idee en blijven tot het einde betrokken bij de uitvoering. "Meestal gaat het anders", vertelt duurzaamheidswethouder Thea Both. "Dan heb je als gemeente een idee en probeer je bewoners mee te krijgen, maar hier was dat enthousiasme er al."
De waterstof voor het inspiratiehuis komt nu nog uit tanks die in een container verderop in de straat staan. Het komt wel via de bestaande aardgasbuizen de woning binnen. Het zal zeker niet zo zijn dat Stad straks vol met dit soort containers staat. "Nee dit is een tijdelijke oplossing, omdat er nog geen aanvoer van waterstof op grotere schaal mogelijk is", legt Albert van der Molen van Stedin uit. "In de toekomst gebeurt dit allemaal onzichtbaar onder de grond."
De container van Stedin waarin de waterstof voor het inspiratiehuis wordt opgeslagen
De container van Stedin waarin de waterstof voor het inspiratiehuis wordt opgeslagen © Stedin
Voor Stedin is de omschakeling van de inspiratiewoning op zich geen grote uitdaging. In Uithoorn werden eerder veertien sloopwoningen verwarmd met waterstof. Dat waren alleen geen rijtjeshuizen met buren links en rechts. "De uitdaging in Stad is vooral de grotere schaal in de toekomst en het gebruik van het bestaande aardgasnet."

Een proeftuin, maar zeker geen proefkonijnen

Maar voor het zover is, moet er nog een belangrijke hobbel genomen worden. Het project gaat alleen door als 70 procent van de inwoners en ondernemers in het dorp het ziet zitten om de overstap van aardgas naar waterstof te maken. Daar wordt in juni over gestemd.
Een spannend moment, want er zijn nog bedenkingen over bijvoorbeeld de veiligheid en de betaalbaarheid. "70 procent is best veel", geeft wethouder Both toe. "Maar we willen niet dat het twijfelachtig is of onze inwoners dit echt willen. 70 is dan een mooi percentage, niet te laag en ook niet te hoog."
Van der Molen van Stedin vult aan. "Mensen hebben het vaak over een pilot. Maar de mensen in Stad zijn geen proefkonijnen. Als we het doen, dan doen we het goed… voor 100 jaar. Het is niet de bedoeling dat we weer teruggaan naar aardgas. En als we het niet kunnen, dan doen we het niet. Die belofte hebben we gedaan. En ook dat het sowieso veiliger wordt dan ons bestaande aardgasnetwerk."
De knop gaat om. Geen aardgas, maar waterstof voor het inspiratiehuis in Stad aan 't Haringvliet
De knop gaat om. Geen aardgas, maar waterstof voor het inspiratiehuis in Stad aan 't Haringvliet © Stedin
Wordt de 70 procent gehaald, dan zou Stad als één van de eerste plaatsen in Nederland volledig aardgasvrij moeten zijn in 2025. Lukt het niet, dan zijn Koos van Rijn en zijn team sowieso trots op wat ze bereikt hebben. "Ik schrijft Stad tegenwoordig met vier hoofdletters. Want ‘STAD’ staat hierdoor echt op de kaart."
Volgens de wethouder zijn de inspanningen sowieso niet voor niks. "In 2050 moet heel Nederland van het aardgas af zijn. Dat is een verplichting vanuit de overheid. Dus als het niet met waterstof kan, dan gaan we gewoon kijken of het op een andere manier kan."
Kijk hieronder de video over de eerste woning op waterstof in Stad aan 't Haringvliet:
Eerste waterstofwoning brengt aardgasvrij Stad aan ‘t Haringvliet stap dichterbij

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl