nieuws

Vlaardingse Luistervink in de strijd om titel Stuk van het Jaar

Oktober is de Maand van de Geschiedenis en daar hoort de verkiezing Stuk van het Jaar bij. Archiefstuk van het jaar om precies te zijn.
Archieven uit heel Nederland doen mee aan de verkiezing die dit jaar het thema 'Grenzen' heeft meegekregen.
Het Stadsarchief Vlaardingen stuurt een heel jong stuk in: De Luistervink uit mei 2016.
Het is een verzetskrant gemaakt door leerlingen van basisschool De Klinker.

Geuzen

De kinderen zijn in mei 2016 in het Stadsarchief geweest. Ze zijn geïnspireerd door het verhaal van de allereerste verzetsgroep in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, De Geuzen.
Het is niet goed afgelopen met de Vlaardingse verzetgroep De Geuzen. Harm Jan Luth van het Stadsarchief Vlaardingen: "Ze zijn al heel snel opgerold door de Duitsers en dat heeft geleid tot de dood van vijftien Geuzen. Ze zijn in maart 1941 gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte."

Verzetskrant

Kinderen uit groep 7 van Vlaardingse basisscholen gaan in het Stadsarchief op zoek in de depots naar stukken over de Geuzen. Leerlingen van De Klinker hebben vervolgens De Luistervink gemaakt, een verzetskrant.
Daarvoor hebben ze zich moeten verdiepen in de verhalen van toen. In De Luistervink is bijvoorbeeld te lezen:
"De familie Herberg. Onze buren zijn vanmiddag opgepakt. De Duitsers hebben ze naar concentratiekampen gestuurd. Ze zeiden dat ze niks misdaan hadden, maar de Duitsers zeiden dat de joden waren. Alsof jood zijn een misdaad is in het land. We hebben nog niks van hun gehoord. Als dat maar goed gaat."

Grenzen

Harm Jan Luth van het Stadsarchief Vlaardingen: "grenzen van de tijd verdwijnen door het feit dat wat vandaag gebeurt, morgen alweer geschiedenis is en andersom. Dat wat al lange tijd geleden is gebeurd, toch ineens zo grenzeloos dichtbij kan komen".
De verzetskrant die in mei 2016 door de leerlingen van De Klinker is gemaakt, is een nieuw archiefstuk. Het blijft tot in de lengte van jaren bewaard bij het Stadsarchief.
Stemmen op de Vlaardingse inzending voor Stuk van het Jaar kan de hele maand oktober.