nieuws

Turkse advocate: voor iedereen een kans in Rotterdam

Turks-Nederlandse jongeren moeten blijven zoeken naar aansluiting bij de Nederlandse samenleving, zegt Muzyyen Birinci Doganer, advocate in Rotterdam-Zuid. "Voor iedereen is er een kans in Rotterdam."
Doganer maakt zich zorgen over het wig dat wordt gedreven tussen Turkse Nederlanders en de rest van de Nederlandse samenleving. "Turks-Nederlandse jongeren hebben het gevoel uitgesloten te worden", zegt ze dinsdag in de uitzending van het programma 7 Minuten op TV Rijnmond.
De advocate groeide op in Rotterdam-Charlois en maakte van dichtbij mee hoe Turkse Nederlanders en Nederlanders uiteen worden gedreven. Zelfs in haar persoonlijke leven ontkwam ze er niet aan.
'Eigen Turkse wereldje'
Terwijl Doganer studeerde en langzaam haar weg vond in de Nederlandse maatschappij, voelde haar man zich steeds afgewezen en trok hij zich terug in zijn eigen, veilige Turkse wereldje.
"Hij voelde zich niet begrepen. Hij zonderde zich daarom af. Hij richtte zich op zijn Turkse vrienden, Turkse televisie, Turkse sociale media. Ik vond dat heel onprettig", vertelt de advocate.
Kloof
Volgens Doganer zijn er verschillende oorzaken van de groeiende kloof. Zo wonen veel Turkse Nederlanders in dezelfde wijk, met weinig Nederlanders. "Opeens waren alle Nederlanders van Rotterdam-Zuid vertrokken en bleven wij achter", zegt Doganer als voorbeeld.
Anderzijds trekken Turkse Nederlanders zich ook steeds meer actief terug in hun eigen wereld, zegt de advocate. "Turken leven niet samen met de Nederlanders."