nieuws

Dordtenaar Sebastian (31) op podium met groten der aarde

Een beetje wedstrijdspanning is al voelbaar als Sebastian Mennes uit Dordrecht uren voor het grote moment aan de koffie zit. Dat is ook niet zo gek. Hij staat dinsdagavond op het podium met grootheden als de Britse ondernemer Richard Branson en de voormalig Amerikaanse vicepresident Al Gore.
De drie spreken tijdens 'Inspiration360', een evenement in de Amsterdamse Ziggo Dome waar succesvolle mensen vertellen over hoe ze hun droom - soms met vallen en opstaan - waarmaakten.
Het publiek mocht stemmen wie de line-up zou complementeren. Mennes, de 31-jarige oprichter van de Dordtse software-ontwikkelaar Newsourcing, was één van de kanshebbers. Het publiek koos hem.

Burn-out

Zijn verhaal is opmerkelijk openhartig. De getalenteerde ondernemer liep vijf jaar geleden tegen een burn-out aan. "Op een kwaaie dag was het op. Ik ontvluchtte mijn werkplek door doelloos rondjes te lopen. Dan weet je dat het mis is."
Honderd uur per week werken, geen nee kunnen zeggen, honger naar meer, niet kunnen delegeren en dingen doen waar je hart en je talenten niet echt liggen. Het zijn de klassieke ingrediënten voor een daverende burn-out.
En dat overkwam Mennes dan ook. Hij hing maandenlang als een voddenbaal op de bank. Lichaam en geest wilden niet meer.
Hij wil 13.000 mensen op de tribunes van de Ziggo Dome daarvoor waarschuwen. Een opmerkelijke boodschap voor sommigen, die maar liefst 600 euro voor een kaartje eerste rang betaalden en die hoogstwaarschijnlijk denken in termen van groei en scoren.

Sterk leider

Achteraf beschouwt Mennes die periode als leerzaam. "Als klein jongetje had ik al handeltjes. Het ondernemerswereldje wordt gedomineerd door borstklopperij. Wie heeft grootste bedrijf, wie heeft de meeste medewerkers. Mijn boodschap zal zijn: wees open, eerlijk en kwetsbaar. Juist als je laat zien dat je niet van steen bent, ben je een sterke leider."
Na zijn burn-out is Mennes sterker teruggekomen. Succesvol ondernemerschap en goed omgaan met jezelf gaan samen, stelt Mennes. Vanuit een mooi pand in het centrum van Dordrecht ontwikkelt Newsourcing websites, apps en software. Dat laat het vervolgens produceren in India.
Het bedrijf doet het goed, al was het een proces met vallen en opstaan. Mennes: "Een vast deel van onze inkomsten investeren we in het gebied waar we werken. Dat geeft een ongelooflijk goed gevoel."
Maar nu de plankenkoorts voorzichtig om de hoek komt kijken, is India ver weg. Mennes heeft twee setjes kleding bij zich, zijn verhaal mag maximaal vijf minuten duren en zit in zijn hoofd. Nu maar hopen dat er na een burn-out geen black-out volgt. "Maar ook dan komt het wel goed."