nieuws

'Infiltrant' Mustafa B. blijft een mysterie

Rechtbank Rotterdam
Rechtbank Rotterdam © Tom van Vark
Is hij een politie-infiltrant, een informant, een crimineel of gewoon een getuige? De verklaringen van Mustafa B. duiken overal op in de grote, Rotterdamse drugszaak. Maar wie hij is, blijft voorlopig een mysterie.
Dinsdag was hij opgeroepen om een verklaring af te leggen, op de rechtbank in Rotterdam. Dat ging niet zonder slag of stoot. Eerst kwam hij niet opdagen, ondanks de waarneming van meerdere verdachten 'dat hij gewoon voor het rechtbankgebouw rondliep.'
De rechter gaf het bevel hem op te halen en daar was hij dan 's middags: de man wiens naam al weken rondzingt in het megaproces dat gaat over drugs, corrupte douaniers en liquidaties. De 49-jarige Mustafa B. ging met een grote glimlach zitten tegenover de rechter. En daar bleef het ook bij: hij wilde niets zeggen. "U mag mij gijzelen, ik geef op geen enkele vraag antwoord."

Gijzelen

De rechtbank zag er vanaf hem te gijzelen (in de cel zetten) en na een paar pogingen van advocaten gaven zij het op: Mustafa B. kon weer vertrekken. En dat deed hij. Glimlachend.
Daarna was het de beurt aan verdachte Dennis van den B. om als getuige te verklaren en direct ging het weer over Mustafa B. "Ik ken Mustafa al vanaf 1995. Hij is een politie-infiltrant. Dat weet ik ook van René F., met wie hij altijd samen was. Ik vermoed dat hij werd betaald door politie en justitie."
René F. is een van de hoofdverdachten in de omvangrijke drugszaak. Hij zat tijdelijk in Argentinië en werd aan Nederland uitgeleverd.

Vergismoord

Volgens Dennis van den B. heeft Mustafa B. ook een verklaring afgelegd over de vergismoord op Rob Zweekhorst in Berkel en Rodenrijs, op 1 januari 2014. "Hij heeft gezegd 'die kogel was voor Dennis bedoeld'. Hij heeft ook Henk E. en zijn zoon Marco aangewezen als de daders. Maar dat geloof ik niet."
Henk en Marco E. zijn twee andere verdachten in de drugszaak. Zij staan niet terecht voor de moord op Zweekhorst. Justitie hecht dan ook weinig geloof aan de verklaring van Dennis van den B. "Het is speculatief, onvolledig, summier en niet concreet. Meneer heeft slechts wat vermoedens uitgesproken."
In de ogen van justitie in Rotterdam blijft Mustafa B. een getuige. Niets meer en niets minder. Voor de advocaten staat daarentegen vast dat de 'supergetuige' veel meer is en dat justitie hem bewust uit de wind houdt. De man zal mogelijk op een later moment nogmaals worden opgeroepen door de rechtbank.