OEKRAÏNE

Rotterdams Philharmonisch Orkest bevriest samenwerking persoonlijke Poetin-vriend Gergiev

Valéry Gergiev in zijn Rotterdamse tijd
Valéry Gergiev in zijn Rotterdamse tijd © Rijnmond
Het Rotterdams Philharmonisch Orkest schort de samenwerking op met de Russische dirigent Valéry Gergiev. Dat hebben de leden en het bestuur van het orkest vrijdag bekend gemaakt. Gergiev staat bekend als vriend en supporter van de Russische president Vladimir Poetin.
Het besluit van het Rotterdamse toporkest komt een dag nadat het Amerikaanse concertgebouw Carnegie Hall in New York drie geplande concerten die de Russische sterdirigent zou leiden van het programma wiste. Eerder had de directeur van Carnegie Hall nog gezegd dat Gergiev wel zou optreden en dat als artiest zou doen, niet als politicus. Maar die opstelling bleek onhoudbaar.

Ontzetting bij orkest

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het bestuur van Rotterdam Philharmonic Festivals, dat het jaarlijkse Gergiev Festival in De Doelen organiseert, laten weten dat ze "met ontzetting" hebben kennisgenomen van de Russische inval in Oekraïne.
Ze eisen dat Gergiev openlijk afstand neemt van de Russische inval in Oekraïne onder leiding van Vladimir Poetin. Als Gergiev dat niet doet, annuleren ze de concerten die Gergiev zou dirigeren. Het Gergiev Festival, dat gepland staat op 15 tot en met 18 september, gaat dan niet door.

PvdA: Stop met Gergiev Festival

Ook Co Engberts, fractievoorzitter van de PvdA in de Rotterdamse gemeenteraad, wil definitief af van het Gergiev Festival, "tenzij Gergiev de inval in Oekraïne veroordeelt", zo meldt hij op Twitter.
Tekst gaat verder onder de tweet
Gergiev was van 1995 tot 2008 chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De maestro lanceerde in 1996 Gergiev Festival dat sindsdien jaarlijks in Rotterdam plaats had.

PvdD: 'Geld terug voor Gergiev Festival'

De Partij voor de Dieren wil van het stadsbestuur weten of de subsidie voor het Gergiev Festival van dit jaar teruggevorderd wordt als Gergiev zich niet distantieert van de Russische inval in Oekraïne en of het stadsbestuur bereid is in dat geval het Gergiev Festival af te gelasten.
Tekst gaat door onder de tweet

Tientallen jaren vriend van Poetin

Gergiev lag al vaker onder vuur door zijn steun aan Poetin. In 2013 verdedigde hij een Russische anti-homowet die de bevolking volgens hem tegen pedofilie zou moeten beschermen. In 2014 verdedigde de sterdirigent de annexatie van de Krim. Dat leidde tot protesten tijdens een optreden in New York. Gergiev onderhoudt naar verluidt al tientallen jaren een vriendschap met de Russische machthebber.