nieuws

Tuinen huurwoningen H-I-A blijven verzakken

Elke drie jaar hoogt Ronald Slabbekoorn de voor- en achtertuin van zijn huis in nieuwbouwwijk Volgerlanden in Hendrik-Ido Ambacht op. Hij moet wel, want jaren na de bouw van zijn woning zakt de grond nog steeds.
Verschillende medehuurders in twee straten van de nieuwbouwwijk hebben hier last van. Ze vinden dat woningcorporatie Trivire hen moet helpen met het ophogen van hun tuinen.
Maar daar zijn ze voorzichtig. Het extra zand zorgt ervoor dat de tuinen nog meer verzakken, zo is de reactie. Voor gevallen waarbij geen direct gevaar is, kunnen mensen wel kosteloos zand bestellen bij Trivire.
Vijf lagen baksteen
Het levert in elk geval heel wat ongemakken op. Marja Verschuren kwam vorig jaar juni in haar huurwoning aan de Bramengaarde wonen. Ze had toen niet zo gelet op de tuin, maar daar is ze wel van teruggekomen. Inmiddels zijn vijf lagen bakstenen van het fundament van haar woning bloot komen te liggen.
"Het is meerdere keren gebeurd dat mijn kleinkinderen hier op bezoek komen. Ze komen dan iets te enthousiast aanlopen of met rollerskates en dan knallen ze zo met hun hoofd tegen de voordeur", zegt Verschuren. Er is wel een extra stoep voor de voordeur, maar de straattegels lopen door verzakking inmiddels schuin af.
Leidingen
Verschuren is bang dat de leidingen onder haar woning door de verzakking knappen. "Als zo'n gasleiding of een elektriciteitsleiding knapt, weet je niet wat er kan gebeuren."
Verschuren zegt zelf de tuin niet op te kunnen hogen. Ook zou ze er geen geld voor hebben om dat te laten doen. "Ik vind dat de woningcorporatie dat moet doen."
Scooter
Slabbekoorn heeft het wel zelf gedaan. Iedere drie jaar moet er opnieuw een lading zand op de tuin. "De voortuin heb ik maar in drie hoogtes gemaakt, zodat je eigenlijk drie stoepen krijgt", zegt Slabbekoorn.
"Achter heb ik problemen om mijn scooter in de schuur te krijgen. Ik had een aluminium plaat gemaakt om de hoogte te overbruggen, maar die ligt inmiddels ook alweer 10 centimeter lager."
Nul op rekest
Woningcorporatie Trivire heeft in 2009 alle tuinen opgehoogd, maar ziet een nieuwe ophoogactie voorlopig niet zitten. "Je legt dan een nieuw pakket zand op de grond en door dat gewicht zakt de grond nog verder", zegt Manager Vastgoed Roderik van Lith.
Medewerkers van Trivire houden de situatie wel goed in de gaten, aldus Van Lith. "We hebben meetpunten en die controleren we twee keer per jaar. Als er gevaarlijke situaties ontstaan, grijpen we in. Maar daar zijn we natuurlijk niet altijd bij. We roepen bewoners dus op zeker aan de bel te trekken als er een gevaarlijke situatie ontstaat."