nieuws

Extreem zwaar verkeer verboden op Merwedebrug A27 vanwege scheurtjes

In de draagbalken van de Merwedebrug in de A27 bij Gorinchem zitten haarscheurtjes. Extreem zwaar verkeer mag daarom vanaf dinsdag niet meer over de brug rijden, heeft Rijkswaterstaat besloten. De brug wordt binnen nu en twee maanden aan de onderkant verstevigd.
Rijkswaterstaat ontdekte de scheurtjes zaterdag tijdens een onderzoek aan de boog van de brug aan de kant van Gorinchem. Er is volgens onderzoekers geen acuut gevaar voor auto’s en gewoon vrachtverkeer. "Nee, dan was de brug nu dicht geweest", zegt Casper Voorberg van Rijkswaterstaat.
Alleen vrachtwagens die meer dan 60 ton wegen moeten omrijden via de A2 en de A16. Het scheepvaartverkeer zal weinig merken van de problemen met de brug.
Momenteel onderzoekt Rijkswaterstaat hoe de brugboog aan de Brabantse kant eraan toe is. Begin volgende week is er een compleet beeld van hoe erg de problemen zijn.
Rijkswaterstaat onderzoekt de Merwedebrug, omdat de A27 wordt verbreed. Omdat de brug al 55 jaar oud is, is gekeken naar de belastbaarheid. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat in de draagbalken haarscheurtjes zitten.
De Merwedebrug op de A27 is een veelgebruikte brug. Dagelijks rijden er 95.000 voertuigen overheen. Er staan dagelijks lange files voor de brug.