nieuws

Wetenschappers: Stop de slachting in Aleppo

Ruim honderd vooral Europese wetenschappers roepen Rusland op om te stoppen met de massale bombardementen op de Syrische stad Aleppo. Onder de ondertekenaars is een onderzoeker van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
De online petitie
is vooralsnog ondertekend door ruim honderd wetenschappers uit Europa, de Verenigde Staten, Canada en Zuid-Afrika. De Rotterdamse socioloog Rogier van Reekum is een van hen.
Volgens de ondertekenaars van de petitie is de Syrische stad Aleppo het decor voor een "ongekend bloedbad", dat vrijwel dagelijks doden en gewonden eist. Syrische regeringstroepen hebben volgens hen met steun van Rusland een campagne ingezet van 'intensieve, onafgebroken en willekeurige stroom luchtaanvallen'.
Door de langdurige en hevige bombardementen zijn in Aleppo ziekenhuizen, scholen, markten, honderden huizen, watervoorzieningen, hulpgoederen en hulpverleners getroffen. Hele woonwijken zijn in vlammen opgegaan en talloze ondergrondse schuilkelders zijn volgens de initatiefnemers van de petitie vernietigd met zogeheten bunker-buster bommen.

Dieptepunt

Het geweld in Aleppo is een dieptepunt in de crisis in Syrië. "Na de luchtaanvallen is nu ook een grondoffensief van de Syrische regeringstroepen aangekondigd, opnieuw ondersteund door het Russische leger", zo wordt gesteld in de petitie. Daarom roepen de ondertekenaars de internationale gemeenschap op om sancties in te stellen tegen landen die het geweld steunen.

Rusland

Rusland wordt uitdrukkelijk genoemd in de oproep: "De Russische overheid moet onder druk worden gezet om de militaire steun aan de Syrische regering in te trekken. Omdat diplomatieke onderhandelingen tot nu toe niet hebben geholpen, wordt het tijd voor economische sancties."
Het blijft niet bij de sancties, ook moet de ernst van de misdrijven die worden gepleegd in Aleppo breed worden erkend en moeten de schuldigen worden vervolgd.

Zeven jaar oud en vast in de vuurlinie

Deze week kwam de 7-jarige Bana Alabed in het nieuws. Zij twittert dagelijks over hoe het is om te leven in de stad Aleppo die voortdurend onder vuur ligt.