nieuws

Forse eis voor liquidatie in R'dam-Oud-IJsselmonde

De Bovenstraat vlak na de schietpartij
De Bovenstraat vlak na de schietpartij
Justitie heeft 20 jaar geëist tegen de Albanees Herald R., die wordt verdacht van de dodelijke schietpartij in de Rotterdam-IJsselmonde. In een spervuur waarbij 21 keer over en weer werd geschoten, kwamen twee Albanezen om het leven.
De schietpartij was in januari vorig jaar. In een pand aan de Bovenstraat liep een ruzie over cocaïne vermoedelijk uit de hand, waarna werd geschoten. De slachtoffers zijn twee broers van 25 en 29 jaar.
Wie er allemaal hebben geschoten, is nog steeds niet 100 procent zeker. Volgens justitie is sprake van een nauwe samenwerking en dan is niet bepalend meer, wie de trekker heeft overgehaald. Er waren die dag drie vuurwapens in het spel en DNA op een van de wapens duidt erop dat R. geschoten heeft.

Wonder

De 27-jarige Herald R. raakte zelf ook gewond. Advocaat Roethof: "Het is een medisch wonder dat hij nog leeft." Hij werd kort na de schietpartij bloedend gevonden in de nabijgelegen Kasteelstraat.
De man ontkent zelf te hebben geschoten. "Ik werd achternagezeten en raakte even buiten bewustzijn. Toen ben ik naar buiten gevlucht." Volgens zijn advocaat is zijn rol gering. "Hij is een absolute loopjongen en stond onderaan de ladder."

Beroofd

In de ogen van justitie waren er zes mensen in de woning, een 'Amsterdamse' groep en een 'Rotterdamse'. De eerste groep was al vaak naar Rotterdam gekomen om drugs te kopen. Een week voor de schietpartij zouden de Amsterdamse Albanezen zijn beroofd. Daar ligt mogelijk de kiem voor de latere schietpartij.
Een vriend van de geliquideerde broers is momenteel in Albanië en wordt later berecht. Aan de kant van de 'Amsterdammers' zijn er volgens justitie nog twee verdachten. Zij zouden naar Albanië zijn gevlucht.