nieuws

Van Dongen zwicht voor kracht Drechtsteden

"Eigenlijk komt de vraag uit Zwijndrecht binnen 2,5 jaar een beetje vroeg", zegt Jacqueline van Dongen tegen Radio Rijnmond. Het oud-raadslid van Beter voor Dordt vertrok nog niet zo lang geleden naar Den Helder om daar wethouder te worden. Per 1 november is ze alweer terug in de regio, als wethouder in Zwijndrecht.
Jacqueline van Dongen (51) volgt de onlangs vertrokken wethouder Henk Mirck op. Hij besloot ontslag te nemen nadat bekend was geworden dat hij onterecht de titel drs. had gebruikt.
Fred Loos, partijleider van Algemeen Belang Zwijndrecht (ABZ), zocht half september contact met Van Dongen met de vraag of ze interesse had in de functie van Mirck. Ze kenden elkaar uit het Drechtstedenbestuur.
Haar korte carrière als wethouder in Den Helder is haar uitstekend bevallen, vertelt de Dordtse. Maar na wat wikken en wegen sloeg de balans toch door naar Zwijndrecht. "Met name omdat de regionale samenwerking in de Drechtsteden zo sterk is ontwikkeld."
Naast het wethouderschap verwacht ze ook opnieuw een rol te krijgen in het Drechtstedenbestuur.
Van Dongen roemt de Drechtsteden: ze vormen één gebied, de steden staan voor elkaar en toch heeft iedere gemeente haar eigen identiteit. "Bestuurskracht en economische kracht wordt ontwikkeld, omdat je de handen ineen slaat.''
De nieuwe wethouder krijgt in Zwijndrecht onder meer de verantwoordelijkheid voor milieu en externe veiligheid. Er ligt een aantal moeilijke dossiers op haar te wachten, zoals de plaatsing van windmolens en de treinen met gevaarlijke stoffen, beseft Van Dongen. Ze kijkt daar niet tegenop: "Zonder uitdaging geen politieke klus."