nieuws

Dordrecht pakt stationsgebied aan

Dordrecht wil komende jaren het station en de omgeving flink aanpakken. Dat heeft wethouder Rik van der Linden (Verkeer) woensdag verteld bij de presentatie van de gemeentelijke begroting.
Van der Linden noemt de aanpak van het stationsgebied "iets voor de middellange termijn". Geld lijkt het probleem niet: "Collega Mos (van Financiën, red.) heeft geld op de plank en we hebben al toezeggingen van ProRail, NS en de provincie Zuid-Holland. Die betalen mee."
Het monumentale station zelf verandert niet. "Maar de invulling wel. Er kan veel meer met dat gebouw", denkt Van der Linden. "Aan de achterkant willen we een nieuwe fietsenstalling en maatregelen om de sociale veiligheid te verbeteren, dus ook aanpak van het Weizigtpark. En we willen dat mensen weer makkelijk van de ene naar de andere kant van het station kunnen."
De presentatie van het college was in het Nationaal Onderwijsmuseum. Jasper Mos van Financiën kwam met een sluitende begroting: "In 2020 komen we zelfs twee miljoen euro in de plus. De jaren van bezuinigen zijn voorbij. We kunnen weer investeren. Al moet er nog veel pijn worden weggewerkt."
Nieuwe, grote investeringen kondigden de Dordtse wethouders niet aan. "De meeste nieuwtjes stonden al in de Kadernota", erkent Mos. "Maar er wordt wel degelijk geïnvesteerd. In de binnenstad, cultuur, onderwijs, zorg en werkgelegenheid."
Wethouder Peter Heijkoop verwoordt ook een zorg van de stad. "We blijven qua economische groei nog steeds achter bij de rest van het land en de werkloosheid is nog steeds hoog. Er is te veel armoede in de stad. Daar gaan we nog harder aan werken."