nieuws

DuPont en Chemours beloven beterschap na slechte communicatie

De Dordtse chemiebedrijven DuPont en Chemours beloven de omgeving beter te informeren als er in de toekomst weer lekkages zijn. Als er opnieuw gevaarlijke stoffen vrijkomen en de productie wordt stilgelegd, brengen de chemiereuzen niet meer alleen de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid op de hoogte.
Op welke manier omwonenden en gemeenten als Dordrecht en Sliedrecht worden bijgepraat, weten DuPont en Chemours nog niet.

Giflek

De bedrijven moesten woensdag op het matje komen bij de gemeente Sliedrecht. In een gesprek met burgemeester Bram van Hemmen en wethouder Hanny Visser is afgesproken dat ook zij in het vervolg meteen informatie krijgen als dat nodig is.
Aanleiding voor het gesprek was het giflek bij DuPont in augustus. In een paar dagen tijd lekte 2730 kilo van de kankerverwekkende stof formaldehyde weg. Het lek kwam pas anderhalve maand later aan het licht.
Communicatie
Van Hemmen en Visser kregen via de media te horen dat er een lekkage was geweest. Zij vinden dat "volstrekt onbegrijpelijk", zeiden ze woensdag. DuPont en Chemours zeggen dat de communicatie met de gemeente "handiger had gekund".
Willem Buitelaar van het crisismanagement van DuPont zegt dat het bedrijf het "uitermate betreurt" dat het lek heeft plaatsgevonden en dat er veel onrust is ontstaan.
Volgens Buitelaar is de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid op de hoogte gebracht toen bleek dat er een defect zat in het productieproces waardoor de formaldehyde kon weglekken.