nieuws

Schiedamse docente: 'pleur op' werkt niet

Politici die roepen dat allochtonen maar moeten 'oppleuren naar hun eigen land' als ze zich niet willen aanpassen, hinderen de integratie. "Turks-Nederlandse jongeren vragen zich dan af: 'Ben ik nog wel welkom? En waarom zou ik mij Nederlander gaan voelen als jullie mij toch niet zo zien?'"
Dat zegt Bahar Karadavut woensdag in het tv-programma 7 Minuten op TV Rijnmond. Zij geeft maatschappijleer op de scholengemeenschap Spieringshoek in Schiedam. Karadavut refereert aan de uitspraak van premier Mark Rutte. Hij zei tijdens een debat in de Tweede Kamer 'pleur op' tegen Turkse Nederlanders die geen binding hebben met Nederland.
De lerares schetst een beeld van Turks-Nederlandse jongeren die sinds de aanslagen op 9/11 opgroeien "met haat tegen de islam en haat tegen buitenlanders." Volgens haar trekken veel Turkse jongeren zich daardoor terug in eigen kring. Dat heeft tot gevolg dat de afstand tot de Nederlandse samenleving toeneemt.
Tegelijkertijd roept ze Turkse jongeren op niet bij de pakken neer te zitten. Karadavut: "Je moet je best blijven doen. Want je toekomst is in Nederland."