nieuws

Rubberen korrels kunstgrasvelden 'mogelijk gevaarlijk' voor gezondheid

In Nederland liggen tweeduizend kunstgrasvelden waarvan niet duidelijk is of ze gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Dat zeggen onderzoekers in het tv-programma Zembla woensdagavond. Volgens hen zijn de risico's voor sporters niet goed onderzocht.
De kunstgrasvelden zijn bestrooid met korrels van vermalen banden. Die moeten ervoor zorgen dat spelers minder snel schaafwonden oplopen. Maar de banden bevatten gevaarlijke stoffen, die in hogere concentraties kankerverwekkend zijn.
Het RIVM heeft tien jaar geleden na een onderzoek geconcludeerd dat het spelen op kunstgrasvelden met korrels van vermalen banden geen gezondheidsrisico's oplevert. Maar dit onderzoek zou te beperkt en niet representatief zijn geweest.
Ziek
In Hendrik-Ido-Ambacht werden omwonenden zes jaar geleden ziek door een kunstgrasveld van voetbalclub ASWH. Mensen werden vooral ziek door de geur van de korrels. Het veld is inmiddels vervangen.
Ouders reageren bezorgd op de berichtgeving van Zembla. Op het kunstgrasveld van Varkenoord in Rotterdam speelden woensdagmiddag meisjes van de Talentschool van Feyenoord.
"Als het bericht klopt, maak ik me wel zorgen", zegt de moeder van een meisje dat keept in Strijen. "Ik wil dat er nader onderzoek komt naar de gevolgen. Tot die tijd laat ik mijn kind wel voetballen op kunstgras, want ze heeft er te veel plezier in."
Nieuwe velden
De gemeente Rotterdam heeft vijftig voetbalkunstgrasvelden. Volgend jaar komen er drie bij op de nieuwe Sportcampus in Zuid.
Een woordvoerder zegt nauw contact te hebben met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de KNVB. Die zeggen dat er nader onderzoek nodig is. Rotterdam sluit zich daar bij aan.
Het RIVM heeft woensdag gezegd dat ze onderzoek gaat doen naar de rubberen korrels. De resultaten worden begin 2017 verwacht.