nieuws

'Tienduizend mensen bij protest tegen DuPont en Chemours'

Boze bewoners demonstreren volgende maand bij DuPont en Chemours in Dordrecht. Ze zijn het spuugzat dat de chemiebedrijven gevaarlijke stoffen blijven uitstoten in bewoond gebied. De organisatie rekent op tienduizend actievoerders.
"Dat bedrijf moet naar de Botlek. Het hoort hier niet", zegt Kees van der Hel uit Sliedrecht. Hij is met Bram de Winter de initiatiefnemer van de protestactie. Ze vinden dat de politiek in Sliedrecht en de provincie Zuid-Holland haar werk niet goed heeft gedaan.
Op steun vanuit de politiek zitten de mannen dan ook niet te wachten. "Die heeft het laten afweten. Het gaat nu echt om de burgers die in actie moeten komen", vindt Bram de Winter, oud-politicus voor PRO Sliedrecht.
Vrachtwagens
De actie staat gepland voor 5 november. Van der Hel en De Winter zijn van plan om de poorten van DuPont en Chemours aan de Baanhoekweg te blokkeren met vrachtwagens. Een bedrijf heeft zijn wagens al aangeboden, aldus De Winter.
Of de vrachtwagenactie ook daadwerkelijk door kan gaan, hangt af van de vergunning die wordt verleend. De Winter wil de aanvraag deze week rond maken bij de gemeente Dordrecht.
Volgens de Sliedrechters wordt het in elk geval een vreedzame demonstratie met spandoeken en flyers. Van der Hel en De Winter hopen dat er zoveel mogelijk mensen aanhaken.