nieuws

Rotterdam overweegt alternatieven 'ziekmakende' rubberkorrels

De gemeente Rotterdam overweegt in de toekomst andere korrels te gebruiken op kunstgrasvelden. Aanleiding is de ophef over vermeende gezondheidsproblemen. Rotterdam heeft nu vijftig van dergelijke kunstgrasvelden en dat worden er mogelijk snel meer.
Wethouder Visser: "Als de gemeenteraad de begroting goedkeurt gaan we nog eens tien velden vervangen. In de aanbesteding vragen we nu aan de aannemers om alvast alternatieven aan te dragen voor de korrels."

Kankerverwekkend

Woensdag bleek uit een uitzending van het tv-programma Zembla dat de korrels gevaarlijke stoffen bevatten die in hoge concentraties kankerverwekkend kunnen zijn.
Tien jaar geleden liet het RIVM op basis van onderzoek weten dat de korrels geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid hebben. Dat onderzoek zou gebrekkig zijn uitgevoerd.

Snel duidelijkheid

Visser hoopt dat er snel duidelijkheid komt: "We sturen deze week nog een brief naar alle verenigingen met de mededeling dat het onderzoek van de RIVM er is en we ons daarop baseren. We zijn in overleg met de KNVB, het RIVM en de Vereniging Sport en Gemeenten en zo snel als wij meer informatie hebben gaan we dat natuurlijk aan onze verenigingen laten weten."
In Hendrik-Ido-Ambacht werden omwonenden zes jaar geleden ziek door een kunstgrasveld van voetbalclub ASWH. Vooral de geur van de rubberkorrels was ziekmakend. Het veld is inmiddels vervangen.