nieuws

Rechercheurs presenteren onderzoek naar miljoenenfraude Waterfront-pand

Heeft de gemeente jarenlang meegewerkt aan de miljoenenfraude bij het Waterfront-pand? Op het Rotterdamse stadhuis wordt met spanning uitgekeken naar de uitkomsten van het onderzoek van het Dordtse recherchebureau SBV Forensics. Vanmiddag worden de resultaten bekendgemaakt.
Eerder dit jaar kwam naar buiten dat de gemeente voor bijna acht miljoen euro is opgelicht bij de verhuur van het voormalige poppodium Waterfront aan de Boompjeskade.
De exploitanten, vader en zoon Kan, hebben jarenlang geen huur betaald maar zich wel rijkelijk laten uitbetalen voor verbouwingen die vaak niet eens hebben plaatsgevonden.

Corrupte ambtenaren

Twee belangrijke vragen moeten nog beantwoord worden in dit dossier. De eerste vraag is of de huurders hulp hebben gehad van ambtenaren bij het incasseren van de verbouwingsfacturen.
Als het rapport dit boven water heeft gekregen zijn niet alleen de huurders strafrechtelijk vervolgbaar, maar mogelijk ook ambtenaren.
Falend toezicht
De tweede vraag gaat over falend gemeentelijk toezicht. Dit fraudedossier is qua duur ongekend lang en qua bedrag ongekend hoog.
Hoe kunnen deze onregelmatigheden vijf jaar lang ongezien en onopgemerkt blijven? Was er geen controle op het groeiend aantal facturen, op de dubbele facturen, op niet bestaande verbouwingen en op een explosieve toename van de kosten?
Op dit terrein hebben de eindverantwoordelijken binnen de gemeente Rotterdam het een en ander uit te leggen.

Reconstructie miljoenenfraude Waterfront

In 2010 trekken de Turkse ondernemers, vader en zoon Kan erin nadat poppodium Waterfront de deuren sluit. Zij willen het pand gebruiken voor feesten, concerten en oefenruimtes.
Feesten vinden er wel plaats, maar de oefenruimtes voor bandjes worden gesloten en een popprogrammering komt niet van de grond. De nieuwe exploitanten klagen over de ongeschiktheid van het pand voor horecadoeleinden en kampen met rioleringsproblemen.
Van de gemeente mogen ze zelf gaan verbouwen en hoeven ze zo lang geen huur te betalen. Een ongebruikelijke gang van zaken. Normaal horen dit soort zaken te worden aanbesteed en uitbesteed.

Dure en dubbele facturen
De rekeningen voor de verbouwingen worden gestuurd naar de afdeling vastgoed van de dienst Stadsontwikkeling. In de loop der jaren komen er meer, duurdere en dubbele rekeningen voor verbouwingen die ook nog eens niet altijd hebben plaatsgevonden.
Uit een feitenreconstructie van de gemeente blijkt dat ze allemaal worden betaald totdat eind vorig jaar een ambtenaar aan de bel trekt. De gemeente heeft dan al bijna acht miljoen euro uitbetaald zonder huur te innen.
De gemeente heeft aangifte gedaan tegen vader en zoon Kan. Het Openbaar Ministerie heeft de zaak in onderzoek. De twee mannen zijn formeel nog geen verdachte.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl