nieuws

Peuteronderwijs Ambacht viert jubileum

Kinderen van drie al onderwijs aanbieden. Dat gebeurt bij Siem in Hendrik-Ido-Ambacht. Vijf jaar geleden waren ze hiermee de allereerste in Nederland. En nu zien de leerkrachten dat het zijn vruchten afwerpt.
De kinderen krijgen bij Siem les van een juf Annemieke en pedagogisch medewerker Yvonne. De groep bestaat uit zestien kinderen en is daarmee vol.
“We doen alles spelenderwijs”, vertelt Annemieke van Mourik. “Het moet voor de kinderen absoluut nog niet als verplicht leren voelen. Tijdens het doen van spelletjes en het zingen van liedjes brengen we de kinderen dingen bij als kleuren benoemen, vormen herkennen en goed luisteren.”

Overstap basisschool

Siem zit in het schoolgebouw van basisschool De Bron. De overstap naar groep 1 is dan ook zo gemaakt. “Je merkt bij de Siem-kinderen goed dat zij niet meer hoeven te wennen”, vertelt Madelon Verbeek, de juf van groep 1/2. “Ze hebben echt een voorsprong op de andere kinderen.”
Maar echte bewijzen dat peuteronderwijs op de lange duur zorgt voor betere resultaten zijn er nog niet. “We monitoren wel en over een jaar of twee denken we die info wel te hebben. Maar voor ons gevoel doen de kinderen het echt beter. En ze zitten ook beter in hun vel.”, aldus schooldirecteur Wouter de Roon.

Uniek

Volgens De Roon is Siem nog steeds uniek in Nederland. “Er zijn wel andere initiatieven gekomen, ik zal niet zeggen ‘slappe aftreksels’, maar de opzet die wij hebben -dus met een leerkracht én een pedagogisch medewerker in de klas-, die heb ik nog nergens anders gezien!”