nieuws

FNV: sluiting Unilever Vlaardingen slaat in als bom

Vakbond FNV is woest op Unilever over de sluiting van de vestiging in Vlaardingen. De meeste van de 750 medewerkers zouden mee kunnen naar andere locaties, maar daarover heerst volgens de bond nog veel onduidelijkheid.
"Als je nou zou enorm grote ingreep doet voor de mensen in Vlaardingen, ik kan het niet anders verwoorden dan een bom, dan ga je daar gewoon anders mee om. Dan informeer je de mensen echt uitgebreid over wat de plannen zijn", zegt Marjolein Dubbelaar van vakbond FNV op Radio Rijnmond.
"Wat ons betreft moet eerst duidelijk worden wat precies die plannen zijn en ik vind het gewoon waardeloos dat wij op deze manier een beetje moeten gissen."
'Pijnlijk besluit'
Jan Zijderveld van Unilever zegt dat "het vreselijk pijnlijk is om dit soort besluiten te nemen. Voor de mensen en voor de emotie".
Donderdagochtend kregen medewerkers te horen dat de vestiging in Vlaardingen na meer dan zestig jaar in 2019 sluit. Sommige medewerkers zouden kunnen worden overgeplaatst naar Rotterdam of Engeland. Ook komt er een nieuwe vestiging in Wageningen.
Geluk
Volgens Zijderveld heeft Nederland geluk dat Unilever niet helemaal het land uit gaat. "De zoektocht was wereldwijd. We hebben in alle landen in de wereld gekeken waar onder meer een goed eco-systeem en goede universiteiten zijn."
De zoektocht leverde een kort lijstje op, zegt Zijderveld. Wageningen stond bovenaan. "Het is fijn dat we zo'n innovatiecentrum in Nederland kunnen houden."
Unilever zegt dat er in Nederland bijna geen banen verdwijnen. Ze worden alleen elders in het land en in Engeland vervuld. Het bedrijf gaat ervan uit dat alle werknemers uit Vlaardingen mee kunnen.
Vakbond FNV is daar niet van overtuigd en schat dat zeker honderd banen definitief verloren gaan.