OEKRAÏNE

Oekraïense vlaggen zijn niet aan te slepen: 'Eigenlijk is alles bij ons uitverkocht'

Aan Kabouter Buttplug hangt sinds dit weekeinde de Oekraïense vlag
Aan Kabouter Buttplug hangt sinds dit weekeinde de Oekraïense vlag © Anke Griffioen
De hele wereld wereld leeft massaal mee met Oekraïne, dat in oorlog is met Rusland. Ook regiogenoten steken de handen uit de mouwen voor het Oost-Europese land. Zo is ondernemer Anke Griffioen bezig om de complete Binnenweg in Rotterdam blauw en geel te kleuren.
Afgelopen weekeinde hing Griffioen al de Oekraïense vlag op aan Kabouter Buttplug, het kunstwerk op het Eendrachtsplein in Rotterdam. Ook ging zij naar de Dam in Amsterdam om haar steun aan het land te betuigen. "Dat was heel bijzonder", blikt Griffioen terug. Volgens haar zijn er drie manieren om de steun aan Oekraïne te uiten: diplomatiek, militair en zogenoemde 'soft powers'. Bijvoorbeeld door de vlag van Oekraïne op te hangen. "Zo geven we de Oekraïners in Rotterdam morele support", legt Griffioen uit.
Nieuwe Binnenweg in Rotterdam kleurt blauw-geel voor Oekraïne

Vertienvoudigd

De Oekraïense vlaggen zijn sowieso populair. Sinds het uitbreken van de oorlog met Rusland is er een flinke aanvraag voor de vlag ontstaan. Dat merkt ook Jaap Groen, directeur van vlaggenproductiebedrijf Semaphore in Schiedam. "Eigenlijk is alles bij ons uitverkocht. We moeten proberen het bij te benen." De verkoop voor deze vlaggen is bij zijn bedrijf zelfs vertienvoudigd.
Groen kan pas over een aantal dagen weer vlaggen van Oekraïne verkopen. Die moeten zelfs nog gemaakt worden. Groen vertelt dat hij speciaal mensen op de productie heeft gezet om deze vlaggen af te werken. Hij heeft alleen van een aantal andere buurlanden en exotische landen vlaggen op voorraad liggen. "De Oekraïense vlag is bij ons geen standaard product", zegt de directeur van het Schiedamse bedrijf.
Het overstijgt met wat we normaal verkopen
Vlaggenproducent Huib Faber
Net als Groen krijgt ook Huib Faber met zijn bedrijf Faber Vlaggen, waar de voormalige Vlaardingse vlaggenproductent Shipmate Vlag Produktie een onderdeel van is geworden, aanvragen vanuit heel Nederland. Bij zijn bedrijf gaat het om een stijging van twee- tot driehonderd procent van de aanvragen. "Het overstijgt met wat we normaal verkopen. Je kunt je voorstellen dat Oekraïne over het algemeen niet heel hard loopt, maar we moeten volop op het orgel om weer bij te produceren. Het gaat heel hard", licht de directeur van Faber Vlaggen toe.
Faber denkt dat het niet hierbij zal blijven: "Mijn gevoel is dat, afhankelijk van de ontwikkelingen, de enorme verkoop nog niet van de baan is. Ik verwacht meer support in ons land: van Oekraïners tot Nederlanders."

Saamhorigheid

Hoewel Faber en Groen met hun vlaggenbedrijven veel werk hebben gekregen, benadrukken zij allebei dat de aanleiding daarvoor heel triest is. "Maar het toont wel aan dat mensen er heel erg mee bezig zijn en meeleven. Door heel Nederland zijn er aanvragen", zegt Groen.
De Oekraïense vlag hangt in de etalage van de schoenenwinkel van Anke Griffioen
De Oekraïense vlag hangt in de etalage van de schoenenwinkel van Anke Griffioen © Anke Griffioen
Verder ziet Faber een trend van twee jaar geleden, toen Nederland werd geconfronteerd met het coronavirus. "Het is een herbeleving van april 2020 toen er een enorme saamhorigheid in Nederland. Er werd op dat moment massaal rood-wit-blauw ingekocht", aldus Faber. "Je ziet net als nu dat mensen hun gevoelens willen tonen met een vlag."

'Doe iets met blauw en geel'

Die morele support is iets wat volgens ondernemer Griffioen iedereen kan uitdragen. "De oorlog die we nu meemaken is van een heel andere orde", zegt ze.
Adil Auassar droeg zondag tijdens Sparta-PSV een speciale aanvoerdersband om Oekraïne te steunen
Adil Auassar droeg zondag tijdens Sparta-PSV een speciale aanvoerdersband om Oekraïne te steunen © VK Sportphoto - Mischa Keemink
Daarom heeft Griffioen met de Rotterdamse ondernemersvereniging de handschoen opgepakt om op de volledige Binnenweg de blauwe en gele kleuren op te hangen. Zo hangen die kleuren al in de etalage van haar schoenenwinkel op de Nieuwe Binnenweg. Een aantal andere winkels heeft haar voorbeeld al gevolgd.
Griffioen heeft zelfs 120 meter aan blauwe en gele stof ingeslagen, zodat iedereen bij haar terecht kan om een steunbetuiging aan Oekraïne te maken. Als het aan Griffioen ligt, dan hangen de mensen thuis ook blauwe en gele kleuren voor het raam. "Je kunt ook blauwe en gele bloempotten voor de deur zetten. Het maakt niet uit wat", zegt ze.
Een blauw en een geel lint voor het raam van een huis
Een blauw en een geel lint voor het raam van een huis © Anke Griffioen
"Mensen begrijpen allemaal waar het nu over gaat. Doe iets met de kleuren blauw en geel. Je hoeft dat niet eens met vlaggen te doen. Het gaat om het signaal", roept Griffioen op.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl