nieuws

Ko de Kok maakt kunstwerken van gevonden pasfoto's

Pasfoto-kunst. Wát? Ja echt, pasfoto-kunst. Rotterdammer Ko de Kok tekent gevonden pasfoto's na op het formaat van een schilderij, inclusief beschadigingen. Nu is hij op zoek naar de mensen die de pasfoto's verloren.
Radar voor vierkantjes

Van baby's, peuters en pubers tot ouden van dagen. In alle kleuren van de regenboog, soms zelfs in setjes van vier. De kunstenaar heeft al meer dan negentig pasfoto's gevonden.
Hij zegt de grond niet af te speuren naar foto's, maar hij heeft inmiddels wel 'een radar voor vierkantjes'. "Soms is het een tijd niks, soms zijn er tijden dat ik heel veel vind."
De Kok heeft de afgelopen jaren een fascinatie ontwikkeld voor pasfoto's. Die ontstond toen hij in 2003 bij toeval zijn eerste foto vond.
"Ik was altijd al een verzamelaar en toen vond ik in Breda een zwart-wit foto uit 1966. Het was meteen raak. Ik ben benieuwd wie deze mensen zijn en waar ze vandaan komen."

Waardevol document verloren

Dat het wel een beetje apart is, erkent De Kok volmondig. "Het is een beetje absurd project, maar gaat ook op een mooie manier in tegen alle logica. Je ziet mensen die er goed voor gaan zitten, hun haar zit goed. Het is een waardevol document dat ze vervolgens verliezen. Daar wil ik extra waarde aan geven met een kunstwerk."
De Kok zoekt nu naar de mensen achter de foto's. Hij wil iedereen opnieuw op de foto zetten. Over het terugkrijgen van hun oude foto valt te praten.
De gevonden pasfoto's zijn te bekijken op zijn website.