RECHTSZAAK

Zal Willem-Alexander de kastanjes in Brielle nog zien?

Inwoners van Brielle zijn boos omdat een vijftal oude bomen in het historische stadscentrum moet verdwijnen. De reden? Koning Willem-Alexander komt op 24 maart langs in de vestingstad en voor een groot feest is een fikse opknapbeurt van het Asylplein hard nodig, stelt de gemeente. Daarbij moeten dus ook de bomen het veld ruimen. Omwonenden én een bomenexpert zijn het met die laatste beslissing niet eens en doen er alles aan om het besluit te dwarsbomen.
Dat het monumentale Asylplein een opknapbeurt nodig heeft, daar kan omwonende Renee de Haan zich helemaal in vinden. Zij stelt dat het plein vijf jaar lang is verwaarloosd. "We zijn dus ook heel blij mee met de opknapbeurt, maar het was eerst niet duidelijk wat er met de bomen ging gebeuren. Dit zou zo dom zijn. Het zijn prachtige bomen en ik vind ook dat ze bij het plein horen. Het heeft iets historisch."

Gemeente: bomen vormen risico

De bomen, drie reusachtige kastanjes en twee esdoorns, moeten dus wijken. Althans, als het aan de gemeente ligt. Die concludeert op basis van twee rapporten dat de bomen oud zijn en een mogelijk risico vormen. "Maar de enige duiding daarvan in het rapport is dat er achterstallig snoeionderhoud is, iets wat de gemeente zelf gewoon niet heeft gedaan", stelt Jacco Degeling, eveneens omwonende.
"De gemeente heeft dat beroep niet willen afwachten en gezegd: we gaan al voor het beroep kappen", vervolgt hij. Via verschillende procedures werd dat scenario vooralsnog voorkomen. Dinsdag buigt de Raad van State in Den Haag zich over de kwestie en neemt vervolgens binnen twee weken een besluit.
De betreffende bomen aan het monumentale Asylplein
De betreffende bomen aan het monumentale Asylplein © Ronald van Oudheusden

'Zelfs na stormen geen takje gezien'

"Zelfs na die stormen hebben we geen takje gezien, moet je nagaan", voegt De Haan toe. Ze krijgt steun van groenexpert Huib Sneep die de staat van de bomen eens goed onder de loep nam. "Ze zijn absoluut veilig. Drie zware stormen achter elkaar: dat heeft heel wat bomen gekost, maar deze hebben geen takje laten vallen. Zelfs het dode hout, wat de gemeente eruit had moeten halen, is er niet gevallen. Er is geen enkele reden om aan deze bomen te twijfelen. Het is kul."
Dinsdag pleit Sneep tegenover de Raad van State dan ook voor het behoud van de bomen. "Het zal flink afhangen van mijn boomtechnische verhaal en de beoordeling", denkt hij. "De Raad van State is vlakbij een hele grote kastanje in Den Haag waar ik twintig jaar geleden een wereldrecord verplanten mee heb gevestigd. Die boom is inmiddels 160 jaar oud en we hebben het hier over kastanjes die de 100 nog niet eens hebben gehaald. 'Kijk even naar buiten', zeg ik dan, 'iets verderop staat er al één die al 60 jaar ouder is geworden en die ook nog steeds gezond is'."

'Nog dertig jaar mee'

Sneep ziet de bomen in Brielle nog niet zo één-twee-drie het loodje leggen. "Het is moeilijk om van bomen te zeggen: hoe lang leven ze nog? Maar als je het mij vraagt kunnen de kastanjes nog dertig jaar mee en die esdoorns misschien nog wel een jaar of 50 tot 100."
Ook De Haan is dinsdag aanwezig bij het hoger beroep in Den Haag. Over het scenario dat de bomen daadwerkelijk moeten verdwijnen, wil ze nog niet nadenken. "Maar ik denk wel dat, als een aantal omwonenden dat weten en dit wordt besloten ondanks het rapport van Huib, mensen hier weer zullen staan. Maar wat we dan gaan doen, dat weet ik nog even niet", lacht De Haan.
Zolang de rechter de zaak in behandeling heeft wil de gemeente Brielle niet inhoudelijk reageren op de kwestie. Uiterlijk 15 maart moet meer duidelijk zijn over de kwestie. Dat is negen dagen alvorens Koning Willem-Alexander naar Voorne-Putten afreist.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl