nieuws

Gemeenten peilen mening Vijfheerenlanden op koffiekar

Wethouders van Leerdam, Zederik en Vianen trekken komende tijd met een koffiekar door de gemeenten. De drie willen fuseren tot de gemeente Vijfheerenlanden en zich bij de provincie Utrecht aansluiten. Ze willen de mening van inwoners daarover horen, onder het genot van een kopje koffie en een koekje.
De koffiekar stond donderdagochtend in Leerdam, Kedichem en Schoonrewoerd. "In de dorpen is weinig bezorgdheid", constateert wethouder Wim van der Leij. "Zolang ze voor gemeentelijke zaken gewoon naar Leerdam kunnen, vinden ze het best."
Op de Leerdamse weekmarkt in de Kerkstraat stuit de wethouder op meer verzet. "Maar het is vooral emotioneel", merkt hij op. "Het is niet zozeer de fusie tussen drie gemeenten, maar meer dat wij met Zederik waarschijnlijk bij Utrecht gaan horen."
Gesprekken bij de koffiekar bevestigen de voorlopige conclusies van de wethouder. "Van mij hoeft het niet", zegt een man.
Twee dames staan ook niet te juichen om de fusie, maar draaien snel iets bij. "Als we voor ons paspoort of rijbewijs maar niet Leerdam uit hoeven."
Een oudere man haalt z'n schouders op: "Ach, wat maakt het uit."
De koffiekar trekt woensdag 12 oktober door Vianen, Hagestein, Everdingen en Zijderveld. Een dag later wordt er gratis koffie met koekjes uitgedeeld in Ameide, Lexmond, Leerbroek, Nieuwland en Meerkerk.