nieuws

Kleinzoon vindt urenlang historisch filmmateriaal van oma

Roald Groeneveld uit Zoeterwoude-Rijndijk dacht een paar oude filmpjes van Rotterdam op zolder te hebben liggen, maar vond tot zijn eigen verbazing urenlang materiaal.
De beelden zijn gemaakt door zijn oma die in Rotterdam woonde. Zij had bijna altijd de camera bij de hand en schoot rond de jaren dertig talloze, gouden beelden van de stad.
Op de beelden staan vakanties en persoonlijke gebeurtenissen, maar ook het straatbeeld van Rotterdam zoals het was voor het bombardement in 1940. "We hebben het nu over verkeersdrukte, maar toen konden ze er ook wat van", constateert Groeneveld.
Hij ging een tijdje terug op zoek naar de beelden. Hij wist dat ergens een doos stond, maar waar? Tijdens het opruimen vond hij de filmpjes. Hij was verbaasd door het enorme hoeveelheid materiaal er lag. "Ik gok dat er vijf, zes, zeven uur oud filmmateriaal boven water is gekomen."
Roald heeft de beelden gedigitaliseerd en een deel daarvan op YouTube gezet. "Ik vind het zonde als het verloren zou gaan op een warme zolder."