nieuws

Rotterdamse raad wil opheldering over foutenfestijn miljoenenfraude

De Rotterdamse gemeenteraad is geschrokken van de uitkomsten van het externe onderzoek naar de miljoenenfraude aan de Boompjeskade. Raadsleden willen opheldering over wie hiervoor verantwoordelijk is en of er nog meer gevallen zijn.
Gedurende vijf jaar hebben de uitbaters van het voormalige poppodium Waterfront 7,7 miljoen euro kunnen incasseren voor verbouwingen die niet hebben plaatsgevonden.
Uit het onderzoek bleek donderdag dat twee ambtenaren actief betrokken waren bij de fraude. Nog eens negen andere medewerkers liggen onder een vergrootglas.
Qua omvang en duur is dit fraudedossier ongekend. Het onderzoek maakt pijnlijk duidelijk dat er op veel fronten veel mis is gegaan, vinden de raadsleden.
Antoinette Laan van de VVD: "Hoe heeft dit zo lang zo op deze manier voort kunnen duren? Vooral het structurele probleem is voor ons de grootste vraag."
Sven de Langen van het CDA: "Dit is één groot foutenfestijn en dit is te gek voor woorden. Wij moeten als gemeente, ook aan de top, ervoor zorgen dat dit niet kan. Anderzijds moeten de mensen met foute bedoelingen worden aangepakt. "
Leo de Kleijn van de SP: "Wie is er nou feitelijk ook verantwoordelijk geweest? Want je moet ook in de top kijken, zowel naar de ambtelijke top als naar de verschillende politieke bestuurders die hiervoor verantwoordelijk geweest zijn."
Stefan Kroon van D66: "Mijn broek zakt hier verder van af. Als dit allemaal zo lang en ongestoord heeft kunnen voortduren, rijst de vraag of dit het enige geval is."