POLITIE

Rotterdammers voelen zich onveiliger in hun buurt, criminaliteit daalt minder dan in rest van Nederland

De politie arresteert een verdachte van de steekpartij in de Schildstraat in Rotterdam-Zuid
De politie arresteert een verdachte van de steekpartij in de Schildstraat in Rotterdam-Zuid © MediaTV
In Rotterdam is het aantal slachtoffers van diefstal, inbraak geweld en vernielingen afgelopen tien jaar met 32 procent gedaald. Dat is 11 procent minder dan in de rest van Nederland. Bovendien voelen Rotterdammers zich in alle wijken veel onveiliger dan in andere gemeentes. Dat blijkt uit de veiligheidsmonitor over 2021 van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De veiligheidsmonitor is tot stand gekomen door onderzoek met vragenlijsten onder 173 duizend Nederlanders van 15 jaar en ouder. Uit de resultaten valt op te maken dat Rotterdam op nagenoeg alle fronten slechter scoort dan andere gemeentes. Ook van de vier grote steden scoort Rotterdam het minst goed.
De onderzoekers hebben in kaart gebracht hoe inwoners van de Maasstad verschillende aspecten beoordelen die leiden tot een beter of slechter gevoel van veiligheid in de stad. Die hebben ze in 15 categorieën ondergebracht. Op gebied van geweldsdelicten, zichtbaarheid van de politie en het contact met de politie scoort Rotterdam niet hoger en niet lager dan gemiddeld in Nederland. In Rotterdam-Zuid en in het centrum waarderen bewoners de zichtbaarheid van de politie zelfs meer dan in andere gemeentes.

Onvrede over verloedering, meer inbraakpreventie

Maar over de overige 13 categorieën zijn Rotterdammers minder dan gemiddeld tevreden. Het gaat dan om de leefbaarheid en verloedering van de buurt, sociale overlast zoals hangjongeren in de buurt, verkeersoverlast zoals files voor de deur en hardrijders en milieuoverlast. Ook voelen Rotterdammers zich vaker dan gemiddeld onveilig, hebben ze vaker te maken met vernielingen en nemen ze vaker maatregelen om hun woning te beveiligen tegen inbraak.
De politie laat in een eerste reactie weten dat het logisch is dat de traditionele criminaliteit afneemt omdat er een verschuiving is naar cybercriminaliteit zoals oplichting via internet of WhatsApp. "We hebben immers ook onze cijfers die we maandelijks publiceren. Die zijn in lijn met de cijfers van het CBS."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl