OEKRAÏNE

Massale opkomst in Mijnsheerenland bij Johans 'hartverwarmende' inzameling voor Oekraïne

De boerenschuur was ingericht als drive-in afgeefpunt voor hulpgoederen
De boerenschuur was ingericht als drive-in afgeefpunt voor hulpgoederen © Rijnmond
Een file van vele tientallen auto's op de dijk voor zijn boerderij in Mijnsheerenland in de Hoeksche Waard. Johan Kruijthoff en zijn vrouw hadden nooit gedacht dat de inzamelingsactie voor hulpgoederen zoveel mensen zou trekken. Ze kwamen massaal spullen brengen en moesten op het drukste moment zelfs dik twee uur wachten tot ze aan de beurt waren om in te leveren. “Hartverwarmend”, vindt Johan het. “En een belangrijk signaal ook, naar Rusland en de mensen in de Oekraïne.”
De eerste vrachtwagen met spullen is inmiddels onderweg naar Polen, waar de spullen verder verdeeld zullen worden. Nummer twee is volgeladen en vertrekt dinsdagochtend. En er volgen er waarschijnlijk nog drie vanuit Mijnsheerenland. Zoveel is er opgehaald.
De eerste vrachtwagen, die inmiddels onderweg is naar de Oekraïne
De eerste vrachtwagen, die inmiddels onderweg is naar de Oekraïne © Johan Kruijthoff
“Er kwamen niet alleen mensen spullen brengen, maar ze boden ook spontaan aan te helpen bij het sorteren en inpakken", vertelt Johan. "Zo hebben we tegen de middag op ons erf een tweede innamepunt kunnen inrichten om de wachttijd te verkorten.”

Vier auto’s vol

Het autootje van Bertilde van der Zwaag uit Eindhoven is helemaal afgeladen. Er kan echt geen zak meer bij. En daar blijft het niet bij. “Mijn dochter heeft een inzameling gedaan. We hebben wel vier auto’s vol!” Tandpasta, maandverband, luiers, dekens. De dochter van Bertilde heeft het allemaal verzameld door middel van een oproepje op Facebook.
Bertilde uit Eindhoven
Bertilde uit Eindhoven © Rijnmond
“Het kwaad in de wereld is zo afschuwelijk op het moment”, zegt Bertilde geëmotioneerd. “Daar moet liefde tegenover staan. En dan is het heel ontroerend om vandaag al deze mensen te zien die liefdevol naar hun medemens omzien. Er kwam zelfs een zwangere vrouw haar kraampakket afgeven.” Bertilde stond bijna 1,5 uur in de file voordat ze aan de beurt was om de spullen af te geven. “Je hebt het ervoor over. Geweldig, zoveel mensen die iets goed doen!”

Moeder en zoon uit Puttershoek

Met een buurvrouw in Puttershoek heeft Jacolien Hoek spullen ingezameld. Ook haar auto zit goed vol. Ze komen de spullen samen met haar 11-jarige zoontje Joas brengen in Mijnsheerenland. Het jongetje is duidelijk onder de indruk van de situatie en vertelt: “Deze mensen hebben echt heel hard hulp nodig. Ze moeten vluchten, lopen en elke dag horen ze wel een bom vallen.”
Jacolien en haar 11-jarige zoon Joas
Jacolien en haar 11-jarige zoon Joas © Rijnmond
Jacolien werkte zelf eerder in een kindertehuis in Roemenïë. “Dat is natuurlijk wel een ander land, maar ik heb daardoor wel een hart voor het Oostblok gekregen. Je wil iets voor een ander betekenen. Ik vraag me af wat ik zelf zou doen als ik in de situatie zat, met mijn gezinnetje. Je kunt het je niet voorstellen, maar het voelt wel dichtbij. Verschrikkelijk is het.”

Te voet

Om de lange rij met auto’s te omzeilen brengen ook veel mensen goederen te voet. Margret en Ruud Janssen uit Oud-Beijerland bijvoorbeeld. Met een doos en 4 vuilniszakken met kleding komen ze het erf opgelopen. “Ik had net een nieuwe jas gekocht”, vertelt Margret. “Maar ik kom hem afgeven. Ik koop wel weer een nieuwe en deze mensen zijn er op dit moment heel gelukkig mee.”
Margret en haar man Ruud uit Oud-Beijerland
Margret en haar man Ruud uit Oud-Beijerland © Rijnmond
Het echtpaar volgt de berichtgeving vanuit de Oekraïne op de voet en ook wel met grote zorgen. “Je verwacht niet dat dit in een normale wereld, in Europa, kan gebeuren”, vertelt Ruud. “Er wordt al gesproken over kernwapens. Als het gaat gebeuren, dan ben ik bang dat heel Europa eraan gaat.”
Met supermarktmandjes op wieltjes vol conservenblikken, theedoosjes en verschillende soorten verband komen Todd Kool en Raimon Durieux aan bij de boerderij in Mijnsheerenland. Beiden zijn nog maar 20 jaar en vallen door hun jonge leeftijd op vandaag. “We hebben een vrije dag, dus daarom kunnen we hier zijn.”
Todd en Raimon van 20 met hun volle supermarktmandjes
Todd en Raimon van 20 met hun volle supermarktmandjes © Rijnmond
De jongens hebben een rondje langs allerlei supermarkten en drogisterijen in de Hoeksche Waard achter de rug. “We mochten zelfs de mandjes meenemen!”, vertellen ze trots. “Je wil toch je best doen om een beetje te helpen.”
Het blijft spannend of alle spullen op de goede plek zullen komen. Johan Kruijthoff heeft er goede hoop op. Hij krijgt al berichten dat er in de buurt van de Oekraïense grens distributiepunten voor goederen worden ingericht.
Bekijk hieronder de video van de inzamelingsactie:
Uren in de file voor inzamelingsactie van Mijnsheerenlander Johan voor Oekraïne

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl