VERKEER

Vrees voor meer files: einde aan spoedbergers en extra weginspecteurs

Ongeluk in de Heinenoordtunnel
Ongeluk in de Heinenoordtunnel © Rijkswaterstaat
Automobilisten in de Randstad lopen het risico dat ze vanaf april bij elke aanrijding op een snelweg langer in de file staan. De weginspecteurs van Rijkswaterstaat en de spoedbergers zijn dan niet meer beschikbaar om het probleem snel op te lossen. De reden: de minister van Infrastructuur en Waterstaat (I en W) heeft besloten om niet langer geld uit te trekken voor de tijdelijke, extra maatregelen uit 2018 om files te bestrijden.
"Ongelooflijk", noem PVV-Kamerlid Barry Madlener het besluit. Hij stelde begin februari na een melding bij zijn partij vragen aan minister Mark Harbers van I en W. De Rotterdamse bewindsman vroeg vrijdag nog uitstel voor de beantwoording van die vragen.
"Maar waarom wordt dit besloten, terwijl het systeem goed werkt? Uiteraard begrijp ik dat het door corona even wat minder druk op de weg is geweest. Toch zie ik sinds begin dit jaar de filedruk weer toenemen", aldus Madlener, die pendelt tussen Rockanje en Den Haag.
"Die weginspecteurs zijn de extra ogen op de weg", vervolgt hij. "Zij zorgen er voor dat bij een ongeluk de weg wordt afgezet. Ze garanderen een stuk veiligheid. De politie doet dat werk niet. Ik snap ook niet waarom het besluit om hiermee te stoppen niet is besproken met de Tweede Kamer."
De sleepbedrijven, de bergers, waren drie maanden geleden al op de hoogte. Zij werden begin december geïnformeerd door Rijkswaterstaat. "Het gaat niet door. De filedruk is afgenomen. Het geld gaat ergens anders heen", herinnert Ary Barendregt van het gelijknamige bergingsbedrijf uit Rhoon zich de mededeling. "Wij hadden toen nog het idee 'dat zal wel loslopen'. Maar het bleef stil, dus is het op 31 maart voorbij."
De berger had de afgelopen jaren een voertuig bij Papendrecht langs de A15 klaarstaan. Die sleper speelt elke dag een cruciale rol als op het kwetsbare smalle gedeelte tussen Gorinchem en Ridderkerk een aanrijding gebeurt. Die snelle interventie bestaat vanaf april niet meer.
Een weginspecteur aan het werk bij een aanrijding
Een weginspecteur aan het werk bij een aanrijding © Rijnmond
Barendregt noemt het argument van de verminderde filedruk onbegrijpelijk. "De files zijn sneller dan verwacht weer teruggekeerd. Elke dag neemt het toe. Dat wordt straks alleen maar meer. De schade voor de economie zal ook toenemen. Stilstaan kost geld."
Opvallend is dat één van de belangrijkste informatiebronnen van de rijksoverheid, het Kennisinstituut voor Mobiliteit (KiM), in november nog schreef dat het aantal voertuigen dit jaar fors zal toeneemt. Voor 2026 verwacht het KiM dat aantal afgelegde kilometers in vergelijking met 2019 (pre corona) met bijna 10 procent toeneemt. Het reistijdverlies zal in vergelijking met 2019 met minimaal 27 procent toenemen.

'Levensgevaarlijk'

Ary Barendregt vreest voor de veiligheid van zijn personeel en zijn collega's. "Vooral in de nacht gaan ze afschalen. Dan sta je als berger helemaal alleen bij een ongeluk. Dat is levensgevaarlijk. Recent zijn op de A2 en de A13 de voertuigen van weginspecteurs aangereden. Een kruis alleen is niet voldoende. Zo'n voertuig is een extra obstakel en bescherming."
De Barendrechter spreekt uit ervaring. Maandagmorgen mocht hij een aanrijding met drie personenauto's op de A15 opruimen. "Dan is zo'n rijbaan afgekruist, maar dan moet je nog oppassen. Vooral voor die vrachtauto's met de witte kentekenplaten. Die duiken dan nog door zo'n kruis en maken gebaren waaruit ik opmaak dat ze het echt niet snappen."
Bijna dertig weginspecteurs die vier jaar geleden werden opgeleid en aan het werk werden gezet verliezen eind deze maand hun baan. Rijkswaterstaat probeert ze aan een andere baan, intern of extern, te helpen, laat een woordvoerder weten.
Ze legt uit dat minister Cora van Nieuwenhuizen eind 2017 100 miljoen euro beschikbaar stelde voor maatregelen zoals de bergers en de weginspecteurs. Het was de voortzetting van een proef rond Rotterdam (2015) die een succes bleek te zijn.
"Het doel was een tijdelijke impuls te geven, vooruitlopend op structurele maatregelen, aan het verminderen, voorkomen en kunnen vermijden van files. (...) Eind 2021 is besloten dat de aanpak niet wordt verlengd. Dat betekent dat de financiering van de tijdelijke maatregelen eindigt. Daarmee eindigt ook het tijdelijke dienstverband van enkele tientallen weginspecteurs."

Weginspecteurs zijn bang om te praten

Sommige weginspecteurs hebben de afgelopen maanden al een overstap naar een andere baan gemaakt. Andere verliezen wel hun baan. Ze zijn niet blij met de manier waarop de kwestie is afgehandeld, maar zwijgen omdat ze bang zijn voor de gevolgen als ze wel praten.
Op social media hebben mensen begin februari verontwaardigd gereageerd op een filmpje over het bezoek van minister Mark Harbers aan de verkeerscentrale in Utrecht. Zij snappen niets van zijn besluit - of dat van voorganger Barbara Visser (ook VVD) - om het geld voor de extra weginspecteurs te schrappen.
Reacties op Facebook onder bezoek minister Harbers aan verkeerscentrale
Reacties op Facebook onder bezoek minister Harbers aan verkeerscentrale © Rijnmond