nieuws

Dordtse ziekenhuiszorg soms gratis voor patiënt

Sommige zorg in het Albert Schweitzer Ziekenhuis gaan niet meer ten koste van het eigen risico van patiënten. Het ziekenhuis gaat daar samen met 22 huisartsen in de Drechtsteden en de Alblasserwaard een proef mee doen.
Normaalgesproken gaat de eigen risico-teller gelijk lopen als een huisarts een patiënt doorstuurt naar het ziekenhuis. De eerste 385 euro aan zorgkosten die in het ziekenhuis worden gemaakt, moet de patiënt dan zelf betalen.
Bij het Albert Schweitzer kunnen huisartsen ervoor kiezen om een specialist alleen even te laten meekijken. Omdat er dan officieel nog geen doorverwijzing is, blijft de specialistenhulp vallen onder de voor de patiënt gratis huisartsenzorg.

Knieonderzoek

Het gaat volgens het ziekenhuis bijvoorbeeld om een knieonderzoek door de orthopeed, een diagnose bij buikpijn door een internist of de beoordeling van een bloedonderzoek.
Mocht er toch meer onderzoek in het ziekenhuis nodig zijn, dan volgt alsnog een officiële doorverwijzing door de huisarts en wordt het eigen risico van de patiënt aangesproken.

Onnodige ziekenhuisbezoeken

Het Dordtse ziekenhuis hoopt met de proef het aantal onnodige ziekenhuisbezoeken terug te dringen. Het gaat dan bijvoorbeeld om patiënten die alleen door de huisarts worden doorgestuurd ter geruststelling.
De speciale consulten kosten minder dan de normale specialistenzorg. Daarom zien ook de verzekeraars wel wat in de proef en zijn bereid de kosten te vergoeden.