nieuws

Toenemende onrust over 'ziekmakend' kunstgras

Steeds meer voetbalclubs in de regio zien voorlopig af van het spelen en trainen op omstreden kunstgrasvelden. Aanleiding is onrust na berichten dat in de velden kunststofkorrels zijn gebruikt die mogelijk kankerverwekkend zijn.
Onder meer voetbalvereniging Rockanje en het Zwijndrechtse ZVV Pelikaan hebben besloten om trainingen en wedstrijden op kunstgras niet door te laten gaan tot duidelijk is of de korrels daadwerkelijk schadelijk zijn voor de gezondheid.

Onrust

Voorzitter T. Fransman van vv Rockanje zegt dat er onder ouders steeds meer onrust ontstaat. "Ze willen niet dat hun kinderen nog op kunstgras spelen." De club honoreert die wens, maar weet nog niet hoe dat is vol te houden bij uitwedstrijden.

Lange broeken

Ook het Rotterdamse Alexandria'66 laat de allerkleinsten niet meer op de kunstgrasvelden komen. Andere spelers krijgen daar het advies om shirts met lange mouwen te dragen. Ook moeten de teams steeds goed handen wassen en douchen.

School

Het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam kijkt nog of de leerlingen volgende week buiten gaan sporten of dat er wordt gegymd in de gymzalen. Na de herfstvakantie sporten de leerlingen sowieso binnen. Of de school in het voorjaar weer op kunstgras sport, kan de schooldirectie nog niet zeggen.

Gemeenten

Ook enkele gemeenten nemen maatregelen. Zo heeft Gorinchem besloten om de aanleg van twee kunstgrasvelden onmiddellijk stil te leggen. Rotterdam zoekt naar alternatieven voor de mogelijk ziekmakende rubberkorrels.

RIVM

De meeste gemeenten wachten het extra onderzoek af dat het RIVM doet naar de gevolgen voor de gezondheid. Tien jaar geleden concludeerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dat de korrels niet gevaarlijk waren. Maar na berichten dat er mensen zijn ziek zijn geworden, doet het instituut opnieuw onderzoek.
Minister Schippers probeert ondertussen de onstane onrust te sussen. Ze vindt dat mensen met een gerust hart op kunstgras kunnen blijven sporten. Het onderzoek van het RIVM wordt volgens haar alleen maar uit voorzorg gedaan.