nieuws

Nieuw gesprek Shell en bonden vruchteloos

Shell Pernis
Shell Pernis
Een nieuw overleg tussen Shell en de vakbonden over een cao voor de ongeveer 3000 medewerkers in Pernis en Moerdijk heeft niets opgeleverd. De bonden sluiten nieuwe acties, waaronder werkonderbrekingen niet uit, zegt bestuurder Piet Verburg van CNV vrijdag.
Eind vorige maand voerden vijfhonderd medewerkers van het olie- en gasconcern actie bij de hoofdingang van de raffinaderij in Pernis. Ze eisen onder meer een beter loonvoorstel. Het huidige voorstel zou achterblijven bij dat van vergelijkbare bedrijven.
Volgens Verburg bleek het nieuwe cao-overleg van donderdag zinloos, omdat Shell niet over de belangrijkste punten wilde praten. De bonden willen onder meer een hoger loonbod. Shell biedt in plaats daarvan tweemaal een eenmalige uitkering van 1000 euro.
De bonden organiseren ledenraadplegingen op 1 en 3 november om de actiebereidheid te peilen. Daarna volgen na een ultimatum mogelijk nieuwe, hardere acties.
Shell laat weten teleurgesteld te zijn dat het overleg nog niet heeft geleid tot een akkoord. ,,In het licht van de huidige marktomstandigheden, zijn wij van mening dat onze voorgestelde cao realistisch en goed is'', zegt een woordvoerster. ,,Ons voorstel biedt financiële vooruitgang voor
alle werknemers die onder de cao vallen. Echter, de vakbonden hebben de gesprekken afgebroken.''