RIJNMOND SPORT

IJshockeyer Levi Boer uit Dordrecht verloor zijn vader, nu tilt hij de Nederlandse beker omhoog: 'Heb ik hem beloofd'

Levi Boer met de Nederlandse ijshockeybeker
Levi Boer met de Nederlandse ijshockeybeker © Rijnmond
Nadat UltimAir Hijs Hokij Den Haag tegenstander UNIS Flyers Heerenveen heeft verslagen in de bekerfinale ijshockey, schaatst een van de spelers van Den Haag met de beker langs zijn supporters. Daarna wijst hij naar boven. Naar zijn vader. "Ik heb hem beloofd dat ik die beker voor hem omhoog zou tillen."
Zondagmiddag in Den Haag, de champagne vliegt door de lucht. Iedereen bij UltimAir Hijs Hokij lacht. Ook de 24-jarige Levi Boer uit Dordrecht. Een 'heel gewone jongen die hard z'n best doet'. IJshockey is zijn passie, fulltime prof is hij niet. "Was het maar zo'n feest, dan had ik de hele dag hier op het ijs gehangen."
Vanwege zijn droom om prof te worden reisde Boer ooit met zijn vader naar Amerika, voor selectietrainingen in de zomer. Uiteindelijk speelde hij een jaar ijshockey in New Jersey. "Dat was een droom die uitkwam, als kind wilde ik altijd al dat avontuur. Ik heb daar zoveel geleerd, vooral een heel stuk volwassenheid dat je meekrijgt. Geweldig."

Goede tandartsen

Na een jaar ijshockey op topniveau hoopte Boer verder gescout te worden, om zo zijn nog jonge carrière in de Verenigde Staten een vervolg te geven. Die nieuwe club kwam uiteindelijk niet, waardoor Boer bij UltimAir Hijs Hokij in Den Haag aansloot.
"Daar heb ik tot nu toe geen spijt van", lacht de Dordtenaar, die perfect witte tanden aan zijn Amerikaanse avontuur heeft overgehouden. Zijn eigen voortanden werden er ooit (met een stick) uitgeslagen door maatje Guus van Nes, die nog altijd in Amerika speelt. "Maar gelukkig zijn daar heel goede tandartsen voor."
Tekst gaat verder onder de reportage.
IJshockeyer Levi Boer uit Dordrecht verloor zijn vader, nu tilt hij de Nederlandse beker omhoog: 'Heb ik hem beloofd'
Met een brede lach tilt Boer nu de Nederlandse ijshockeybeker omhoog, terwijl hij langs de feestvierende Haagse supporters schaatst. Daarna wijst hij naar de hemel. Naar zijn vader, die 2,5 jaar geleden overleed.
"Dat heeft een grote impact op je leven, maar ik ben blij dat ik veel van hem heb kunnen leren. Ik heb nog met hem gepraat vlak voor de wedstrijd, dat doe ik vaker. Ik beloofde hem dat ik die beker voor hem omhoog zou tillen. Dat heb ik waar kunnen maken. In gedachten was hij erbij."