nieuws

Aantal donoren in achterstandswijken en Biblebelt blijft achter

donorballon
donorballon
Achterstandswijken in steden en dorpen in de zogeheten Biblebelt tellen het minst aantal donoren. Bijna onderaan bungelt de omgeving van de Rotterdamse wijk Nieuw-Mathenesse waar maar 4 procent van de inwoners staat geregistreerd als donor.
Alleen twee wijken in Den Haag scoren nog slechter.
Gemiddeld is een kwart van de Nederlanders bereid om organen te doneren, blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, die door Buurtfacts van RTL Nieuws zijn geïnventariseerd.
Flink onder het gemiddelde zitten de wijken Hillesluis (5%), Bloemhof (6%), Spangen (9%), Pendrecht (9%). De Schiedamse wijk Nieuwland scoort met 10% ook laag.

Biblebelt

Gemeenten in de Biblebelt, waar veel streng-protestantse mensen wonen, doen het iets beter. Daar heeft tien tot twintig procent van de inwoners zich ingeschreven in het donorregister.

Politieke voorkeur

Buurtfacts legde de donorregistraties ook naast politieke voorkeur per gemeente. Waar de SGP de grootste partij is, hebben weinig mensen zich geregistreerd als donor. In gemeenten met veel SP-stemmers, zijn inwoners juist vaker wél donor.

Rotterdamse proef

In een poging om de donorregistraties wat op te krikken, komt Rotterdam in de donorweek (10-16 oktober) met een proef om orgaandonatie bespreekbaar te maken bij verschillende groepen in de stad.
De gemeente stuurde zo'n 70.000 'nieuwe Nederlanders' een brief met de vraag of ze donor willen worden.

Donorwet

De Tweede Kamer nam vorige maand een nieuw wetsvoorstel aan over het beschikbaar stellen van organen. In de wet is geregeld dat bij mensen die geen keuze maken voor of tegen orgaandonatie voortaan komt te staan dat ze 'geen bezwaar' hebben.