nieuws

Expositie Unilever blijkt onverwacht schot in roos

Het Stadsarchief Vlaardingen had het vooraf nooit kunnen vermoeden, maar de expositie over Unilever blijkt onverwacht hoogst actueel. Donderdag kondigde het bedrijf aan te vertrekken uit Vlaardingen. Straks zijn de foto's en attributen het enige wat nog rest van de zeepfabriek en het laboratorium.
Erika Verloop van het Stadsarchief stelde de expositie samen, opgebouwd uit reclamemateriaal en foto's van weleer. Vooral de zeepfabriek krijgt aandacht.
Er liggen verschillende exemplaren van de bekende stukjes Sunlightzeep en er zijn zwart-wit beelden van de gebouwen en het wagenpark. De fabriek sloot al in 2008; in 2019 volgt ook het laboratorium.

Verenigingsleven

Verloop sprak oud-medewerkers en ontdekte dat het bedrijf veel voor hen betekende. Er was een actief verenigingsleven buiten werktijd. En hele generaties volgende elkaar op in het werk.
Bij Unilever Vlaardingen werkten op het hoogtepunt 1200 medewerkers, vaak uit Vlaardingen zelf. Maar op het laboratorium waren ook veel mensen van buiten de stad en het land actief.
De Engelse broers Lever startten het bedrijf in 1913. Toen ging de eerste paal de grond in aan de Deltaweg, vlak langs het water. Na de Eerste Wereldoorlog begon de produktie en breidde Unilever snel uit. In de jaren '50 kwam er ook een laboratorium bij.

Sluiting

Vandaag de dag heeft Unilever meerdere onderzoekscentra. Het bedrijf wil deze samenvoegen in een groot nieuw laboratorium in Wageningen. Het personeel in Vlaardingen wordt overgeplaatst naar andere vestigingen of mag gebruik maken van een regeling.
Door de aanstaande sluiting verdwijnt het bedrijf uit Vlaardingen en wordt de historische band voorgoed verbroken.