nieuws

Hotel New York vereeuwigd als KLM-huisje

Luchtvaartmaatschappij KLM viert haar 97ste verjaardag met een porseleinen miniatuur van het Rotterdamse Hotel New York. Het KLM-huisje is vrijdag gepresenteerd op het SS Rotterdam.
KLM brengt al sinds 1952
uit bij verjaardagen. De miniaturen zitten vol met jenever van Bols. Ze worden een jaar lang uitgedeeld aan passagiers die eerste klas reizen.
Eerder waren er al porseleinen versies van bijvoorbeeld het paleis op de dam, grachtenpanden in Amsterdam en Leiden. Maar ook het Zakkendragershuisje en de destilleerderij van Melchers in Schiedam zijn vereeuwigd als KLM-huisje, net als het Hamelhuis in Gorinchem.
Nu valt die eer dus te beurt aan Hotel New York. Die keuze is symbolisch. Het is dit jaar 70 jaar geleden dat KLM de eerste lijndienst verzorgde naar New York.
De vluchten betekenden het begin van het einde van de Holland Amerika Lijn. Het hoofdkantoor van die trans-Atlantische verbinding zetelde in het pand dat nu Hotel New York is.
De miniatuurversie van Hotel New York is opgeluisterd door Lee Towers. Dat gebeurde op het SS Rotterdam, met een mooi zicht op het voormalig kantoor van de Holland Amerika Lijn.