OEKRAÏNE

Rotterdams Philharmonisch breekt definitief met eredirigent Gergiev; festival geschrapt

Valéry Gergiev in zijn Rotterdamse tijd
Valéry Gergiev in zijn Rotterdamse tijd © Rijnmond
Het Rotterdams Philharmonisch Orkest breekt definitief met de Russische dirigent Valéry Gergiev. De man, die een goede band zou hebben met de Russische president Poetin, raakt ook zijn titel 'ere-dirigent' kwijt. Het jaarlijkse Gergiev Festival gaat niet door. Dat meldt directeur Wiegel van het RPhO.
Vorige week eiste het Philharmonisch Orkest van de voormalig huisdirigent van het Rotterdamse orkest om kleur te bekennen. Als hij geen afstand zou nemen van het militair ingrijpen door Poetin in Oekraïne, dan zou het orkest alle banden met hem verbreken.
"Maandagavond is er contact met Gergiev geweest en in dit gesprek is de kloof onoverbrugbaar gebleken. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Rotterdam Philharmonic Festivals zien zich daarom genoodzaakt de samenwerking met de dirigent te beëindigen. De concerten met hem zullen worden geannuleerd, zo ook het NTR ZaterdagMatinee. Het Gergiev Festival houdt op te bestaan", laat directeur George Wiegel weten.
Met deze breuk komt een einde aan een diepgaande samenwerking tussen het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Valery Gergiev die teruggaat tot 1988. Hoewel het einde van deze samenwerking vanuit een muzikaal oogpunt een pijnlijke beslissing is, zien beide organisaties geen andere mogelijkheid. Er wordt momenteel gekeken naar een alternatieve invulling van de nog staande programma’s. Wiegel: "We zijn intern aan het nadenken over een ander soort festival op dat moment."
Gergiev werd in 1995 chef-dirigent van het Philharmonisch Orkest in Rotterdam. Sinds 1996 wordt elk jaar het Gergiev Festival gehouden. In 1999 kreeg hij de Wolfert van Borselenpenning toegekend. In 2005 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Na zijn vertrek bleef hij wel betrokken bij het Gergiev Festival.
Dinsdag werd Gergiev ook al ontslagen als chef-dirigent van het Philharmonisch Orkest in München.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl