COOLSINGELRELLEN

Verdachte Coolsingelrellen: 'Heb strafblad van 41 pagina's, maar dit is mijn domste actie’

Verdachte N.Y.
Verdachte N.Y. © Tekening: Nicole van den Hout
De 39-jarige Rotterdammer Nourdine Y. gaat drie jaar de cel in als het aan justitie ligt. Tijdens de rellen op de Coolsingel op 19 november 2021 zou de man mensen hebben opgezweept om politiewagens in brand te steken. De camerabeelden die hij zelf opnam zijn duidelijk: Y. bemachtigt een fakkel, geeft die door en schreeuwt 'die moet je in die kankerwagen gooien!'. Een gemaskerde man pakt de fakkel aan en steekt er daadwerkelijk een politieauto mee in brand.
Als Nourdine voor het eerst het woord krijgt in de Rotterdamse rechtszaal zegt hij iets wat hij de volgende anderhalf uur nog heel vaak zal herhalen. "Ik was er die avond en ik wil mijn excuses aanbieden. Ik weet niet wat me bezielde. Ik schaam me kapot. Ik was die dag aan de zuip gegaan. Als ik heb gedronken ben ik een ander mens. Ik heb de fakkel aangepakt en doorgegeven. Ik heb er enorm spijt van. Dit is dom, dom, dom. Ik geef niemand anders de schuld dan mezelf."
Iemand anders de schuld geven, zou ook weinig zin hebben. De beelden, die hij nota bene zelf heeft opgenomen, laten geen enkele ruimte tot twijfel. De demonstratie tegen de coronamaatregelen is inmiddels al getransformeerd in een bacchanaal van geweld en vernieling bij de Koopgoot. Alsof het een gewelddadige computergame is, zo leidt Y. ons in beeld en geluid door de chaos.
"Pak een kogelvrij vest uit de kofferbak en steek het in brand", roep hij over de politiewagen. En: "Iemand moet snel vijf liter benzine halen!" Hij loopt door de groep relschoppers. "Fakkeltje, zal ik die voor je fixen? Hé gozer, hier, hier". Dan heeft hij inderdaad een oranje fakkel in zijn hand en geeft hem weer af. "Steek maar in brand, broer." Zelf kan de Y. de getoonde beelden in de rechtbank niet aanzien. Hij zit minutenlang moedeloos met zijn hoofd in zijn handen.
(tekst gaat door onder de foto)
Erasmushuis - na de Coolsingelrellen
Erasmushuis - na de Coolsingelrellen © Rijnmond
De politieauto naast het Erasmushuis verandert snel in een vlammenzee. Het vuur slaat hoog uit richting het naastgelegen pand uit 1939. Ramen springen. De rechter zegt er droogjes over: "Als één van de weinige panden in het centrum heeft het Erasmushuis het bombardement doorstaan. Nu is het 81 jaar later alsnog bijna afgebrand." En: "Het is ook niet zomaar iets, maar een ontwerp van de beroemde architect Dudok." Nourdine Y antwoordt: "Ik wist niet dat het een monument-gebouw was. Ik wil me heel erg excuseren."
Het verhaal van de 39-jarige over de gewelddadige avond in november gaat deze zitting terug naar zijn jeugd. Al jong heeft Y. een moeilijke relatie met alcohol. "Nuchter ben ik een rustig mens. Maar als ik me niet goed voel, wil ik drinken." Zo ook de bewuste vrijdagavond als Nourdine weekendverlof heeft van de behandeling die hij deels in detentie ondergaat.
"Ik was al een jaar nuchter, maar had een akkefietje met mijn ex. Dus ben ik die dag toch weer zwaar aan de zuip gegaan. Ik kwam toevallig in de rellen terecht en wilde alleen maar filmen wat daar gebeurde. Ik weet er verder niks meer van. Ik weet niet meer hoe ik ben thuisgekomen. Ik weet alleen nog dat ik de volgende ochtend wakker werd met een enorme kater."
"Maar de volgende ochtend werd u via Whatsapp gefeliciteerd", legt de officier van justitie hem voor. "Men had u op tv herkend. En u ging gewoon door. "Ik ben trots op je, schrijft uw vriend aan u. Je moet wel al je kleren weggooien. Fuck de popo, schrijft u terug. En toen was u niet meer dronken." Y stamelt. "Dat was stoererij, denk ik."

(tekst gaat door onder de foto)
Coolsingelrellen, ter illustratie.
Coolsingelrellen, ter illustratie. © MediaTV

Het incident past in een indrukwekkend strafblad van 41 pagina's. De officier somt op dat het opmerkelijk vaak gaat om geweldpleging en belediging richting de politie. Y. is niet trots op die constatering. "Er was altijd alcohol in het spel. Dan gingen de remmen los. De politie heeft bij mij een keer een tand eruit geslagen en oogkas gebroken. Maar dit is het domste wat ik heb gedaan. En ook met de grootste gevolgen. Rijnmond is hier. Er is een tekenaar. Dat is omdat het echt om iets groots gaat."
Zelf loopt Y. niet direct naar politie. Maar als justitie in december gedetailleerde foto's toont van de relschoppers op de Coolsingel wordt hij herkend door zijn bewaarders van de gevangenis in Hoogvliet, waar hij dan verblijft. Hij is daar voor een mengeling van detentie en behandeling. Zijn opvallende jas met een groot embleem van een luxe-automerk en zijn indrukwekkende postuur 'verraden' hem. De gevangenismedewerkers spelen de informatie door naar de politie en Nourdine wordt aangehouden. Daarmee komt ook de behandeling van zijn alcoholverslaving te vervallen. Hij wordt verplaatst naar een regulier huis van bewaring.

'Cliënt heeft een groot probleem'

Zijn advocaat Nick Claassen doet tijdens de zitting bewust geen poging tot vrijspraak, zegt hij. Zijn cliënt zat gewoon fout. "Wel vind ik de eis erg fors. Mijn cliënt heeft een groot probleem. Wij hopen dat hij daaraan behandeld kan worden."
Claassen verzoekt daarom om onvoorwaardelijke straf voor de duur die zijn cliënt al vastzit en daarna voortzetting van de behandeling aan zijn drankverslaving in combinatie met een forse voorwaardelijke straf, mocht hij weer in de fout gaan. Justitie wil naast drie jaar cel ook een jaar gebiedsverbod. Wat de officier betreft laat Nourdine voorlopig zijn gezicht niet meer zien in het centrum van Rotterdam.
Het laatste woord is tenslotte aan Nourdine Y. Hij denkt even na en zegt met gebogen hoofd: "Nogmaals, excuseer me. Ik heb een alcoholprobleem. U kunt mij wel een grote straf geven, maar ik heb gewoon hulp nodig. Alcohol, dat is voor mij de grote boosdoener. Echt oprecht sorry voor de politie, ik had het nooit zo uit de hand moeten laten lopen. Ik heb er geen woorden voor, dit is zo mijn fout."