nieuws
Waarom komen ingevroren vissen weer tot leven?
Roberto vroeg ons in de chatroom:
Ik heb een filmpje gezien van een vis die, nadat hij was ingevroren in stikstof, langzaam tot leven kwam nadat deze werd teruggezet in een bassin. In een tweede filmpje werd een vis uit de diepvriezer gehaald en kwam ook weer tot leven nadat hij in een kuip was gezet...hoe is dit mogelijk?
Één van de filmpjes waar het om gaat:
Antwoord:
Deze vissen hebben een natuurlijk antivries in hun bloed: de ene wetenschapper heeft het over glucose en de ander over een bepaald proteïne. Deze antivries zorgt ervoor dat het bloed van de vissen bij extreem lage temperaturen vloeibaar blijft. De bevroren vissen uit het filmpje zijn dus niet dood, hun bloed stroomt nog. Zodra ze ontdooid worden ‘hervatten’ zij dus het leven.
Bronnen:
Kaku, Michio (2014).
De toekomst van het brein
. Amsterdam: Nieuw Amsterdam Uitgevers (Is te leen in de Bibliotheek)
Daily Mail (Filmpje), Nemo Kennislink, Phys.org, Scientias.nl