MARATHON ROTTERDAM

Tien marathons op rij scherpte Rene zijn persoonlijk record aan, daar komt nu een einde aan

Ooit liep hij achteraan, nu gaat hij voorop. Rene Kuijs transformeerde in een paar jaar tijd tot een halve raket op hardloopschoenen. Winnen zal hij niet op de Coolsingel, maar met zijn 'Project 2:34' legt Kuijs de lat zondag hoog. Rijnmond volgde Kuijs op weg naar de marathon van Rotterdam. Het werd een route met hobbels en kuilen.

Nog 5 weken tot de marathon

"Het is echt tweeledig. Buiten het lopen voel ik me prima", zegt Kuijs. "Maar als ik loop is mijn hartslag direct te hoog. Zeker tien slagen. Even twee minuten versnellen kost me duidelijk meer moeite dan normaal. Er is iets, maar ik weet niet precies wat. Heb ik corona gehad zonder dat ik het in de gaten had? Ik hou het nu voor de zekerheid een paar dagen bij fietsen. Uiterlijk over een week moet ik er weer staan. Anders pas ik mijn plannen aan en ga ik 'gewoon' voor een tijd onder de 3:00 uur."
Waar veel lopers zich nog niet druk maken, wordt Kuijs (43) onzeker. Het is voor het eerst in een half jaar tijd dat hij drie dagen achter elkaar niet hardloopt. Hij hoopt dat rust hem nieuwe energie geeft. De korte 'hardloopvakantie' is niet erg, maar het zou fijn zijn als hij binnen een week weer de oude is. Anders loopt zijn opbouw naar de grote dag schade op. Op die dag wil hij de tijd van zijn allereerste marathon halveren. Van 5:08 uur naar een vlammende 2:34 uur: 'Project 2:34' zoals hij het zelf noemt.
hardloper Rene Kuijs
hardloper Rene Kuijs © Rijnmond

Voor de goede orde. Het is geen luchtfietserij of een wilde fantasie van Kuijs. Zijn persoonlijk record staat al op 2:36 uur. Als er nog twee minuten af gaan, gaat hij richting de vijftig snelste lopers die in Rotterdam de finish passeren. Binnen de atletiekwereld heeft hij als amateur naam gemaakt met doorzettingsvermogen en vasthoudendheid. Zijn bijnaam op de atletiekvereniging luidt niet voor niets De Machine. Ter illustratie: Rene rende 1600 kilometer door Rotterdam en tikte daarmee iedere straat en steeg aan.

Nog 2 weken tot de marathon

De Machine moet het onvermijdelijke onder ogen zien. "Voor mij wordt de marathon van Rotterdam dit jaar een lange, rustige duurloop." Hij overweegt om helemaal niet te starten: "Maar dan speelt toch the fear of missing out op. Er is een marathon in de stad en dan wil ik meedoen."
Tijdens zijn eerste marathon haalde Kuijs de finish op het tandvlees: "Ik had nooit verder gelopen dan zestien kilometer. De marathon viel vervolgens toch wel een beetje tegen. Mijn benen deden pijn, mijn voeten waren stuk, ik heb aardig wat gewandeld." Jaren later ging hij op zoek naar verbetering. "Ik kon wel vertellen op feestjes dat ik een marathon had gelopen, maar met die tijd maakte dat toch weinig indruk." Zijn tweede marathon finisht hij na 3:21 uur. Tien marathons op rij scherpt hij zijn persoonlijk record aan. Aan die reeks komt nu een einde.
Rene Kuijs in actie
Rene Kuijs in actie © Rene Kuijs

Twee dagen lang was Kuijs sip van de nieuwe realiteit. "Het stelt natuurlijk niet veel voor vergeleken bij wat er nu in de wereld gebeurt, maar het huilen stond me toch even nader dan het lachen. Ik heb een regel voor mezelf: 48 uur lang mag ik treuren. Dan gaat de knop om en kijk ik verder. Dat zei ik ook tegen mijn vriendin: kap me maar af als ik er weer over begin, na twee dagen moet ik verder. Gelukkig heb ik weer een nieuw doel gesteld."
Een gevaar ziet hij wel voor de dag van de marathon. "Dat ik meegesleept word door het enthousiasme van de mensen langs de kant. Dat ik toch te hard ga. Langzaam lopen is ook moeilijker dan je denkt. Denk aan een dag slenteren in de stad, daar word je ook moe van. Maar ik ga het proberen als ik over twee weken aan de start sta."

Nog 5 dagen tot de marathon

Het gaat goed, maar Kuijs is er nog niet. "Ik ga met babystapjes vooruit. Gelukkig voel ik me buiten het hardlopen prima. Maar ik kan me nu haast niet voorstellen dat ik iemand was die richting de 2:30 uur wilde lopen. Inmiddels is duidelijk geworden wat de boosdoener is: corona. "Ik ben besmet geraakt en heb er last van, nu inmiddels twee maanden. Gelukkig gaat het de goede kant op."
Kuijs start zondag definitief en hij heeft er zin in. "Het wordt waarschijnlijk mijn op één na langzaamste marathon. Normaal gesproken zie ik helemaal niemand meer na 35 kilometer en hangt mijn tong op mijn schoenen. Nu wil ik om me heen kijken en zwaaien naar bekenden. Geuren, kleuren en geluiden, ik wil zondag echt alles in me opnemen. Mijn doel ga ik niet halen, maar ik weet zeker dat dit een hele leuke dag gaat worden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl