nieuws

Hooligans Feyenoord maken vechtafspraken in de bossen

© archief
Op het platteland vinden regelmatig zware gevechten plaats tussen voetbalhooligans. Volgens het tv-programma Nieuwsuur zijn er de afgelopen jaren tientallen van dit soort geheime knokpartijen in bossen en weilanden geweest. Daarbij waren onder anderen supporters van Feyenoord, Fortuna Sittard, het Belgische Standard Luik, Gent en Genk betrokken.
Onder het motto 'minimale pakkans, maximale confrontatie' kiezen de harde kernen van de clubs voor plekken ver buiten de voetbalstadions, buiten het oog van agenten en camera's. Ze laten er ook weinig informatie over achter op internet.
Nieuwsuur heeft achterhaald dat op 6 februari 2016 een confrontatie was tussen aanhang van Feyenoord en de combinatie Werder en Essen. "32 man tegen 32 man. De Duitsers winnen."
Onder de radar
De Rotterdamse korpschef Frank Paauw, belast met de landelijke portefeuille voetbal, is op de hoogte van de gevechten. "Onder de radar vindt dit nog steeds veelvuldig plaats."
Hij verwacht dat de confrontaties zullen toenemen en ziet daarbij gevaren voor de lange termijn. "Een geoefende groep die in staat is om in groepsverband te vechten in een commandostructuur is voor ons veel moeilijker tegen te gaan dan een ongeorganiseerde groep." De korpschef is bang dat er bij de clashesgewonden of zelfs doden vallen.

Strak in het pak

Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie van de Nijmeegde Radboud Universiteit, is juist voorstander van de knokpartijen. "Hier heb je mannen die er behoefte aan hebben om hun primaire natuur een kans te geven. In onze cultuur zitten ze te strak in het pak en op een gegeven moment knappen ze daaruit. Zo'n weiland waar ze niemand lastig vallen of niks kapot kunnen maken is eigenlijk een heel goede oplossing."
De hoogleraar is wel voor duidelijke afspraken: een leeftijdsgrens van 18 jaar, geen wapens en de gewonden moeten zelf opdraaien voor de kosten van de dokter en het ziekenhuis.