nieuws

Rotterdam helpt middenstanders in strijd tegen cybercrime

De gemeente Rotterdam wil het midden- en kleinbedrijf beter beschermen tegen cybercrime. Sinds deze week worden gratis pakketten aangeboden om online criminaliteit te bestrijden. Het gaat om een proef..
De pakketten zijn bedoeld om onder meer e-mailaccounts en de financiële administratie van bedrijven beter te beveiligen. Ook heeft de Rotterdam onderhandeld met verzekeraars, zodat ondernemers de schade van cybercriminaliteit tegen ‘een acceptabele premie’ kunnen verzekeren.
“Niet alleen cybercrime neemt toe”, vertelt burgemeester Aboutaleb. “Ook de schade die hiermee gepaard gaat wordt groter. Landelijk gaat het om 10 miljard euro.” Aboutaleb heeft geen cijfers van de schade in Rotterdam. “Maar die zal evenredig zijn aan het landelijke bedrag.”

Verschuiving

Het eerste pakket om cybercrime te bestrijden werd vanochtend door Aboutaleb overhandigd aan de Rotterdamse ondernemer Mehmet Kolay. Dit gebeurde tijdens de landelijke aftrap van De Week van de Veiligheid in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.
Ook minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) was daar aanwezig. “We zien een enorme verschuiving van offline criminaliteit naar online criminaliteit”, zei Van der Steur. “Ondernemers zijn zich nog weinig bewust van het feit dat ze ook daar maatregelen tegen moeten nemen."
Rotterdam ontwikkelt ook een programma om bedrijven in de Rotterdamse haven te beschermen tegen cybercrime. Aboutaleb: "We zijn met verschillende bedrijven, het Havenbedrijf en de gemeente een programma aan het maken om de komende jaren ook de haven veilig te maken.”